Κώστας Μποτόπουλος

Τα θεσμικά της οικονομίας: Παραμένουμε στο … δάσος παρά το «στοίχημα αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης»

Μείωση. Η κατάληξη και, πιθανώς, σταθεροποίηση του επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάτω του 1% (0,947 αυτή την εβδομάδα) είναι μια ιστορική εξέλιξη, αλλά όχι αναγκαστικά για τους λόγους που προβλήθηκαν. Η επίδοση αυτή επιβεβαιώνει, και ίσως ολοκληρώνει, έναν κύκλο που θα μπορούσε να ονομαστεί «στοίχημα αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης». Μαζί με το άνοιγμα πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου και τη μεταφορά πλεονασμάτων από έτος σε έτος –δυο στόχους τους οποίους διευκολύνει η καλή εξωτερική εικόνα της χώρας μας-, η πορεία των ομολόγων προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις σε δύο κρίσιμους, για την κυβέρνηση αλλά και για την ελληνική οικονομία, τομείς:

  • Tην απελευθέρωση οικονομικών δυνάμεων μέσω περαιτέρω στοχευμένων φοροελαφρύνσεων και, κυρίως, την επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των υπερβολικά υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

Από την άλλη, η επίδοση αυτή δεν αντανακλά δομική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε θα φέρει νομοτελειακά επενδύσεις, μιας και οι πραγματικοί λόγοι που την προκάλεσαν είναι αφενός η όρεξη των επενδυτών για βραχυχρόνια κέρδη σε εποχή ξηρασίας και αφετέρου οι δηλώσεις επισήμων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διψούν, όχι για πρώτη φορά, για ένα ελληνικό success story. Όχι διθύραμβοι, λοιπόν, και όχι χαλάρωμα της προσπάθειας, αλλά πάτημα πάνω σε αυτό το ιστορικό κατώφλι για οικοδόμηση, μετά την αξιοπιστία, και δυναμικής.

***  

Γείωση. Το ότι δεν «έχουμε βγει από το δάσος» φαίνεται:

  • Aπό την πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου το οποίο, παρά τη βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και το «ράλι» των ομολόγων, δεν «ξεκολλάει», εξαιτίας κυρίως των τραπεζικών μετοχών, και μάλιστα, παρασυρόμενο ασφαλώς και από τις διεθνείς εξελίξεις (βλ. επόμενο τμήμα), υποχώρησε κατά 5% και 2% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
  • Φαίνεται από το ότι η ανεργία, παρά την καθοδική της πορεία, δεν έχει πάψει να είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Φαίνεται από το ότι και οι επενδύσεις, παρά τον καλό βαθμό που έβαλε που ο Πρωθυπουργός στον αρμόδιο Υπουργό του, συνεχίζουν κάπου να σκοντάφτουν.
  • Φαίνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, πριν ακόμα ολοκληρωθεί, η πραγματικά μεγάλη και δύσκολη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις αιτιάσεις που προκαλεί αλλά και τις «διορθώσεις» (ένστολοι, ευπαθείς κατηγορίες) που έχει αρχίσει να υφίσταται.
  • Φαίνεται από την επιρροή του –εκ φύσεως αστάθμητου- παράγοντα «δικαστικές αποφάσεις»: αυτή τη φορά, με την απόφαση για τα φαρμακεία και την υπέρ της επιχειρηματικής ελευθερίας κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έγινε θετική, για την κυβέρνηση, έκπληξη, κάτι που μάλλον δεν θα ισχύσει για σειρά αναμενόμενων αποφάσεων σχετικών με τα «ρετάλια των Μνημονίων» και τη διεκδίκηση αναδρομικών από αρκετές κατηγορίες.

***

Ίωση. Το πιο βαθύ διεθνές γεγονός –στην πραγματικότητα: αποκρυστάλλωση γεγονότος- αυτής της εβδομάδας και ίσως και των μηνών που έρχονται ήταν η επιρροή της επιδημίας που ξεκίνησε από την Κίνα στις οικονομίες όλων των χωρών αλλά και στην παγκόσμια οικονομία:

  • Χτύπημα στις αγορές κεφαλαίων, που είναι πιθανό να διαρκέσει και να βαθύνει, καθώς, ακόμα και αν η επιδημία περιοριστεί σχετικά σύντομα, ο οικονομικός κύκλος, κυρίως μέσω της επανέναρξης της σήμερα σχεδόν σταματημένης παραγωγής αγαθών στην Κίνα, δεν μπορεί να επανέλθει σύντομα.
  • Πρόσθετα προβλήματα στις ήδη ταλαιπωρημένες από τα καπρίτσια του Τραμπ εμπορικές συναλλαγές και εκδηλώσεις (η ακύρωση του συνέδριου κινητής τεχνολογίας στη Βαρκελώνη αναστάτωσε τη μεγαλύτερη παγκόσμια «βιομηχανία»).
  • Βουτιά –άγνωστο πόσης διάρκειας- του τουρισμού, που αγγίζει ορισμένες χώρες (μαντέψατε για ποιαν μιλώ) περισσότερο από άλλες.
  • Μεγάλα προβλήματα στη ναυτιλία (που αγγίζουν επίσης άμεσα τη χώρα για την οποία συνεχίζω να μιλώ).

Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί μια «εμπορικο-κεντρική» οικονομική ζώνη (trade-driven economy), πιέσεις στο ευρώ, αύξηση της επιρροής του Μπρέξιτ, συνέπειες στο υπερφιλόδοξο «Νέο Πράσινο Σχέδιο».

Δεν είναι διόλου τυχαίο που αυτές ακριβώς τις μέρες διάλεξε η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να χτυπήσει καμπανάκια για το εύθραυστο της ανάκαμψης, τη χαλαρή νομισματική πολιτική και την ανάγκη πιο συντονισμένων κοινών προσπαθειών. Καμπανάκια που θα ήταν καταστροφικό ο ήχος τους να μη φτάσει ως την Αθήνα.

——————————–     

  • Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες». Τα σχόλιά του στο economico.gr δημοσιεύονται κάθε Σάββατο
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή