Τα βήματα για τη μείωση των πλεονασμάτων: Ποιο το δυνατό χαρτί, ποιο το αγκάθι, τι εκτιμούν οι αγορές

    Oριστικό τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα

     

    Στο πλαίσιο του Εurogroup των ημερών: Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μας με τα τεχνικά κλιμάκια για το “καυτό” θέμα της οικονομίας που δεν είναι άλλο από αυτό της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Την εβδομάδα αυτή περιμένουμε και την πέμπτη μεταμνημονιακή  μας αξιολόγηση – υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας- η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για τις χρηματοπιστωτικές  αγορές.

    Ο στόχος: Για το τρέχον και το επόμενο έτος, στόχος  είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ από το 2022 έως το 2060 η Ελλάδα έχει στόχο κατά μέσο όρο στο 2,2% του ΑΕΠ.  Η μείωση τους νωρίτερα,  θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ώστε να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός  χώρος και να ανασάνουν οι πολίτες από τα φορολογικά βάρη.

    Το χαρτί της διαπραγμάτευσης : Θα αποτελέσει η πίστη στις μεταρρυθμίσεις , η αποκλιμάκωση των επιτοκίων  αλλά  και η ανοδική πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι μέχρι τώρα είχαμε την επίτευξη υπέρ πλεονασμάτων ίσως αποτελέσει επίσης λόγο για μελλοντική μείωση. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα αλλά και οι νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι οι φορολογικές μειώσεις,  η δρομολόγηση μιας σειράς ενεργειών που στοχεύουν στην  προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και  το νέο ασφαλιστικό σύστημα που ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

    Τι εκτιμούν οι αγορές: Σύμφωνα με την  επενδυτική τράπεζα Αμερικανικής προέλευσης Citigroup, η Ελλάδα είναι πιθανό να συμφωνήσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στην μείωση των στόχων του ύψους των πλεονασμάτων.

    Το “αγκάθι” της διαπραγμάτευσης: Eξακολουθεί να είναι ο μεγάλος όγκος των κόκκινων δανείων καθώς και τα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας.

    Τι πρέπει να γίνει για να μειωθούν τα πλεονάσματα: Aπαραίτητη προϋπόθεση για την μελλοντική μείωση των πλεονασμάτων,  είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου  χρέους.

    Τα  βήματα:     

    • Εξασφάλιση κάθε χρόνο υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης
    • Εξασφάλιση χαμηλότερου κόστους δανεισμού
    • Νέα αναδιάρθρωση και κούρεμα χρέους
    • Πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ  (ήδη δρομολογήθηκε)
    • Σωστή διαχείριση της επιστροφής των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα

    Η μετάβαση: H Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη των πλεονασμάτων να βασίζεται στην ανάπτυξη και όχι στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις του Ελληνικού λαού.  Η χρονική στιγμή για διαπραγμάτευση είναι κατάλληλη καθώς είμαστε σε τροχιά ανάκαμψης.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή