“Τα βρήκαν σκούρα” οι Ρώσοι εισβολείς, παρά την τρομερή δύναμη πυρός που διέθεσαν. Τα φονικά αντιαρματικά των Ουκρανών

Μετά από 18 ημέρες εισβολής μιας σύγχρονης και πολυπληθούς ρωσικής στρατιά και ένα ανηλεές σφυροκόπημα των στρατηγικών πόλεων της Ουκρανίας, οι δυνάμεις αντίστασης  επιδείκνυαν μία απρόσμενη αντοχή.

Πολλοί αναλυτές πίστευαν ότι, δεδομένης της ισχυρής ρωσικής στρατιωτικής μηχανής και των τεράστιων κονδυλίων που επενδύει το Κρεμλίνο σε στρατιωτικές δαπάνες, δεν θα ήταν απίθανο η Ουκρανία να είχε καταληφθεί εντός ολίγων ημερών, χωρίς σημαντική αντίσταση. Καθώς προχωρούν οι μέρες, η Μόσχα «βλέπει» τα στρατεύματά της να υφίστανται σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικά μέσα, ενώ την ίδια στιγμή οι Ουκρανοί έχουν ενισχυθεί σημαντικά, λόγω των συντονισμένων ενεργειών των νατοϊκών δυνάμεων, από προηγμένης τεχνολογίας όπλα, κυρίως ελαφρά αυτοφερόμενα αντιαρματικά συστήματα.

Πέραν της επείγουσας Αμερικανικής  αρωγής, μοι Ουκρανικές δυνάμεις ενισχύθηκαν από χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία που στέλνουν όπλα, για πρώτη φορά ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τη δεδομένη στιγμή, το Κίεβο θεωρείται σημαντικά θωρακισμένο, με τη Δύση να «ποντάρει» στα αντιαρματικά βληματα για την αποτροπή της ρωσικής επικράτησης.

Η Δύση στέλνει σύγχρονα αντιαρματικά

Από την έναρξη της μάχης, τα αμυντικά επιτελεία της Ευρώπης θεώρησαν ότι οι αντιαρματικοί πύραυλοι, NLAW και Javelin, θα ήταν ικανά μέσα να χρησιμοποιηθούν για αντιμετωπίσουν ρωσικά τεθωρακισμένα και να στήσουν ενέδρα σε φάλαγγες τανκς.

Ουκρανοί στρατιώτες βγάζουν από όχημα σειρά καινούριων αντιαρματικών πυραύλων NLAW

Μέχρι στιγμής, τα συγκεκριμένα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από Ουκρανούς στρατιώτες σε χτυπήματα κατά ρωσικών αρμάτων μάχης και όπως φαίνεται, αναμένεται επέκταση της χρήσης των αντιαρματικών.

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, εικονίζονται Ουκρανοί στρατιώτες να βγάζουν από όχημα σειρά καινούριων αντιαρματικών πυραύλων NLAW για να τα προωθήσουν στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ η ρωσική επίθεση συνεχίζεται και οι βομβαρδισμοί εκτυλίσσονται καθημερινά από τα δυτικά, στην πόλη Λβιβ μέχρι τα ανατολικά στη Μαριούπολη και τα περίχωρα του Κιέβου.

Ποιά δυτικά οπλικά συστήματα προμηθεύονται οι Ουκρανοί

Εύλογα, όμως, θα αναρωτηθεί κανείς τι ακριβώς είναι τα προηγμένα δυτικά οπλικά συστύματα NLAW και από πού προέρχονται.

H Βρετανία έστειλε στην Ουκρανία το όπλο Next Generation Light Anti-tank Weapon (NLAW), καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε αστικό περιβάλλον. Η στόχευση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της Προβλεπόμενης Γραμμής Ορατότητας (PLOS : Predicted Line-of-Sight), κατά την οποία το ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης, που βρίσκεται εντός του βλήματος, υπολογίζει την ταχύτητα και την κατεύθυνση του στόχου, άρα και την τελική, προβλεπόμενη θέση του, εκεί δηλαδή που θα καταλήξει το βλήμα.

Η διατρητική του ικανότητα είναι της τάξεως των 500 χιλιοστών θωράκισης RHA. To NLAW μπορεί προσβάλει τον επιθυμητό στόχο ανεξάρτητα αν υπάρχουν άλλοι στόχοι μπροστά του ενώ το σύστημα επιτρέπει στο χειριστή να επιλέξει την απόσταση στην οποία η πολεμική κεφαλή θα ενεργοποιηθεί.

Χρησιμοποιείται στις βορειοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και ο Ουκρανικός στρατός κάνει λόγο για καταστροφή μερικών ρωσικών τανκς και τριών ελικοπτέρων.

Ο αγώνας των Ουκρανών συνεχίζεται, ενώ τα πυρά πέφτουν αδιάκοπα από τους Ρώσους σκοτώνοντας άμαχο πληθυσμό. Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τονίζει ότι 125.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών, ωστόσο 400.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη όπου διαρκώς ακυρώνονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή