Την είσοδο στην αγορά 4 μεγάλων κατηγοριών φαρμάκων εξετάζει το υπουργείο Υγείας

Μια σειρά από νέα φάρμακα εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προκειμένου μετά από πάρα πολλούς μήνες να εισέλθουν στην αγορά νέα καινοτόμα σκευάσματα. Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, αυτή τη στιγμή γίνονται διαπραγματεύσεις σε 4 μεγάλες κατηγορίες, στις οποίες παρατηρείται είτε σημαντική κινητικότητα στη συνταγογράφηση είτε υπάρχουν νέες θεραπείες στις οποίες οι Έλληνες ασθενείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση.

Μία από τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις αφορά σε σκευάσματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Στη συγκεκριμένη πάθηση η οποία φαίνεται να αφορά περί τους 20.000 και ίσως περισσότερους Έλληνες, εδώ και περισσότερο από μια 2ετία έχουν λάβει έγκριση κάποιες νεες θεραπείες στις οποίες όμως δεν είχαν άμεση πρόσβαση οι ασθενείς. Μάλιστα αυτές οι καινοτόμες θεραπείες έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ. Φάρμακα για την πάθηση στην Ελλάδα υπάρχουν όμως διαπιστώνεται και ακάλυπτη θεραπευτική ανάγκη , παρά την πληθώρα των θεραπειών, αφού κάποιες μορφές της νόσου δεν έχουν θεραπεία και φάρμακα με αυξημένη αποτελεσματικότητα και υψηλό δείκτη ασφαλείας είναι πάντα το ζητούμενο.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσκληθεί να καταθέσουν προτάσεις στην Επιτροπή Διαπραγματεύσεις και εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην θεραπεία σειράς αυτοάνοσων νοσημάτων. Είναι εταιρείες τόσο πρωτότυπων φαρμάκων όσο και βιο-ομοειδών.

Μια άλλη επίσης κατηγορία η οποία έχει κληθεί είναι οι ερυθροποιητίνες, επίσης πρωτότυπα αλλά και βιο-ομοειδή σκευάσματα. να διευκρινίσουμε ότι η κύρια ένδειξη χορήγησης των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι η αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, ανεξάρτητα του εάν οι πάσχοντες υποβάλλονται ή όχι σε εξωνεφρική κάθαρση. Επίσης χορηγείται στην αναιμία των πασχόντων από AIDS,  αλλά και σε ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν  χημειοθεραπεία με πλατίνη για τη συντόμευση της διάρκειας της αναιμίας κ.α..

Παράλληλα αναμένεται πολύ σύντομα να προσέλθουν στην επιτροπή διαπραγματεύσεις και οι εταιρείες που διαθέτουν θεραπείες για το μελάνωμα, καθώς η σύμβαση από την προηγούμενη διαπραγμάτευση έχει λήξει προ δύο μηνών.

Η επιτάχυνση στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης θεωρείται μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες καθυστερήσεις των τελευταίων ετών στην αξιολόγηση φαρμάκων από την επιτροπή ΗΤΑ αλλά και την ένταξη στη Θετική Λίστα.

Αυτό πάντως που επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός των εργασιών της επιτροπής ώστε να διεκπεραιώνονται γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να ενταχθούν εξίσου σύντομα και άλλες κατηγορίες θεραπειών, όπως πχ η ανοσοθεραπεία που θεωρείται μια σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του καρκίνου ή σκευάσματα για ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις όπως η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία.

Πάντως συνολικά η αύξηση της δραστηριότητας αποτελεί και μια μεγάλη ανάσα για χιλιάδες ασθενείς που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Από την άλλη μεριά μπορεί να επιτευχθεί και ένα σημαντικό βήμα στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Διευκόλυνση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς στην Ελλάδα σημαίνει καλύτερη περίθαλψη, ενώ δίνει το κίνητρο και για περισσότερες επενδύσεις στην καινοτομία στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Πηγή: Healthmag.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή