Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα αιτήθηκε από την Κομισιόν την εκταμίευση ποσού 3,6 δισ. ευρώ για 15 ορόσημα

Συνεχίζεται η σταδιακή απελευθέρωση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προς τη χώρα μας, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελλάδα 2.0».

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι στις 29 Δεκεμβρίου η Ελλάδα απέστειλε αίτημα για εκταμίευση 3,6 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτική στήριξη, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του γνωστού και ως Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα 15 ορόσημα

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το πρώτο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας αφορά 15 ορόσημα που καλύπτουν πολλές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων και της πολιτικής προστασίας, των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της φορολογικής διοίκησης, της Δικαιοσύνης, της επιχειρηματικής εξωστρέφειας και του συστήματος δημοσιονομικού ελέγχου.

Δύο από τα ορόσημα και τους στόχους αφορούν τα πρώτα βήματα υλοποίησης του δανειακού μέρους του Μηχανισμού RRF. Η Επιτροπή έχει πλέον δύο μήνες για να αξιολογήσει το αίτημα. Στη συνέχεια, θα στείλει την προκαταρκτική της αξιολόγηση για την εκπλήρωση των ορόσημων και των στόχων από την Ελλάδα, που απαιτούνται για αυτήν την πληρωμή, στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή του Συμβουλίου (EFC).

Χρηματοδοτήσεις 30 δισ.

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας θα χρηματοδοτηθεί με 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Οι πληρωμές της Ελλάδας στο πλαίσιο του RRF βασίζονται στην απόδοση και εξαρτώνται από την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει την εκταμίευση για την Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, υπό μορφή προκαταβολής ύψους 13% από τα κονδύλια που αναλογούν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην Ελλάδα οι κοινοτικοί πόροι θα διατεθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να έχουν βαθιά μετασχηματιστική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας, όπως είχε τονίσει η Επιτροπή.

Καμία δημοσίευση για προβολή