Ταμείο Ανάκαμψης: Τι προβλέπει το ελληνικό σχέδιο – Πώς θα «ανθίσουν» οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Καθώς ο Προϋπολογισμός για το 2021 κατατέθηκε στη Βουλή και, πλέον, αναμένει τη συζήτηση και κύρωσή του από το νομοθετικό σώμα, η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της προς τις Βρυξέλλες, όπου σύντομα αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις επί του προσχεδίου της χώρας για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που έχουν «κλειδώσει» για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλαγή υποδείγματος

Στόχος της κυβέρνησης -ίσως ο μεγαλύτερος- είναι τα 17 δισ. των επιχορηγήσεων και τα 13 δισ. των δανείων από τον ESM να αξιοποιηθούν προκειμένου, όχι μόνο να υπάρξει «αλλαγή υποδείγματος» σχετικά με το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας, αλλά και να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ώστε να πραγματοποιήσει επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα άρουν τις αρνητικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού στην οικονομία και θα παράσχουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει τους ιδιώτες επενδυτές μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, Εταιρειών Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών για την πραγματοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης στον δημόσιο τομέα (η «πράσινη ανάπτυξη» κατέχει εμβληματικό ρόλο στο σχέδιο), αλλά και μέσω συγχρηματοδοτήσεων (με τη χρήση διαφόρων χρηματοδοτικών εργαλείων), ώστε να βάλει δυναμικά τις ιδιωτικές επενδύσεις στο παιχνίδι της ανάπτυξης.

Δείτε ακόμη: Κρίσιμος ο Δεκέμβριος για τα ελληνοτουρκικά – Οι κυρώσεις της Ευρώπης στην Άγκυρα, το Oruc Reis και το νέο τελεσίγραφο Μακρόν σε Ερντογάν

Ξεκάθαρες κατευθύνσεις

Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει ξεκαθαρίσει ότι στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και η αλλαγή υποδείγματος στο παραγωγικό μοντέλο της. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχουν ξεκάθαρες κατευθύνσεις σχετικά με την επιλεξιμότητα των επενδύσεων, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση των εξαγωγών, οι επενδύσεις σε «πράσινες» και ψηφιακές τεχνολογίες, έμφαση στον τομέα του R&D (έρευνα και ανάπτυξη, όπου η Ελλάδα υστερεί), κλπ.

Αν και ακόμα το σχέδιο βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με τις Βρυξέλλες -η οριστικοποίησή του θα γίνει ως τον Φεβρουάριο του 2021, με στόχο οι πρώτες εκταμιεύσεις να αρχίσουν εντός του α’ εξαμήνου του έτους, ενώ ζήτημα παραμένουν τα 13 δισ. του ESM, τα οποία, αν και πολύ χαμηλότοκα, είναι δάνεια και επιβαρύνουν τόσο το χρέος, όσο και τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας- κάποιες μείζονες ενέργειες έχουν ήδη περιγραφεί στο προσχέδιο.

Οι βασικοί στόχοι

Μεταξύ αυτών, προβλέπονται οι εξής ενέργειες/στόχοι:

  • Επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης
  • Σύνδεση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας και την έρευνα και παραγωγή, καθώς και ενίσχυση των επενδύσεων -δημοσίων και ιδιωτικών στο R&D.
  • Χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και βελτίωση της φορο-εισπραξιμότητας, μέσω εκτεταμένης ψηφιοποίησης
  • Αλλαγή του πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων με στόχο τις πιο ταχείες και αποτελεσματικές δημόσιες επενδύσεις
  • Δημιουργία ενός εθνικού fund για επενδύσεις στην οικονομία, με παράλληλη αύξηση των δημοσίων αποταμιεύσεων
  • Απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα
  • Μείζονες επενδύσεις στον τομέα των υποδομών των μεταφορών (ΒΟΑΚ, βόρειο τμήμα του Ε-65, λιμένες, αεροδρόμια, συνδυασμένες πολυτροπικές μεταφορές)
  • Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών
  • Μεταρρυθμίσεις στην υγεία μέσω ψηφιοποίησης και έμφαση στη πρόληψη.

Στόχος της κυβέρνηση είναι η συμμετοχή των ιδιωτών να είναι διάχυτη σε κάθε «κεφάλαιο» του προγράμματος, ενώ το προσχέδιο του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης (μεγέθους περίπου 200 σελίδων, αν και αναμένεται να μεγαλώσει πολύ μέχρι την οριστικοποίησή του) αποτελεί μια αρχική εικόνα των στόχων της κυβέρνησης για τις επενδύσεις που θα μετέχουν σε αυτό με υπερκάλυψη της τάξης του 70% στο σκέλος των επιδοτήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από 4.300 οι ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού

Γιατί ο Πούτιν …δυσκολεύεται να αποδεχθεί τη νίκη του Μπάιντεν – Τι θέση παίρνει η Γαλλία. Ο νέος πρόεδρος ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή