Τάσεις φυγής προς τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία συνεχίζουν να έχουν οι μικρές επιχειρήσεις

Συνεχίζουν να φεύγουν προς τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα Επιμελητήρια Κιλκίς και Σερρών, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες λόγω της υψηλής φορολόγησης και του κόστους παραγωγής στη χώρα μας.

O νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, επισημαίνει ότι η φυγή προς Βουλγαρία συνεχίζεται, καθώς επίσης και ότι πολλοί Έλληνες κάνουν συνεργασίες με Σκοπιανούς επιχειρηματίες και ιδρύουν εταιρείες, είτε ομόρρυθμες είτε ανώνυμες, για να απολαμβάνουν το φιλικό φορολογικό και γενικότερα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον της γειτονικής χώρας. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χατζημλάδη, έχει ξεκινήσει προ διετίας, σταθεροποιήθηκε με το θέμα της ονομασίας και ο ίδιος εκτιμά ότι θα εξομαλυνθεί όταν οι συντελεστές στη γειτονική χώρα πλησιάσουν τους ελληνικούς, μετά την ένταξή της στην Ε.Ε.

Θεωρεί πάντως αναγκαία τη θέσπιση αντικινήτρων, όπως η δημιουργία Ελεύθερης Φορολογικής Ζώνης, που διεκδικεί το Κιλκίς. Όσο για τα καθημερινά ψώνια των Ελλήνων στις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την προμήθεια καυσίμων, τσιγάρων και γενικά το λιανικό εμπόριο, η κατάσταση, όπως σημειώνει, έχει… ξεφύγει.

Ούτε αύξηση ούτε όμως και μείωση της φυγής επιχειρήσεων προς Βουλγαρία δεν βλέπει και ο πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Καζαντζής. Εκτιμά πάντως ότι λόγω της προσέγγισης των δύο χωρών και της κοινής συμμετοχής σε ενεργειακά και άλλα projects, όπως ο αγωγός IGB, πλέον η τάση θα είναι περισσότερο για συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών και όχι για φυγή στη γειτονική χώρα. Παράλληλα, κρούει καμπανάκι για ένταση της αντίστοιχης φυγής προς τη Ρουμανία λόγω των νέων και πολύ φιλικών φορολογικών μέτρων που εφαρμόζει από φέτος η συγκεκριμένη χώρα για τις επιχειρήσεις-ξένες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, όπως επισημάνθηκε από το αντίστοιχο γραφείο ΟΕΥ στα Σκόπια, δεδομένου ότι η χώρα δεν είναι ακόμη μέλος της Ε.Ε. οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αποκτήσει θέση εκεί είναι κατά κανόνα πραγματικές και ενεργές επενδύσεις και η Ελλάδα παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση ως ξένος επενδυτής, με επενδυτική θέση 473,9 εκατ. ευρώ το 2017, έναντι θέσης 463,4 εκατ. ευρώ το 2016 και μερίδιο 10,1% επί του συνόλου των ξένων επενδύσεων.

[more]

Όσον αφορά, δε, τις ροές κεφαλαίων, αυτές το 2018, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα των Σκοπίων, ανήλθαν σε 26,12 εκατ. ευρώ, έναντι 27,14 εκατ. ευρώ το 2017. Ανοδικές ήταν το 2018 και οι ελληνικές εξαγωγές, ενώ φέτος στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 840,6 εκατ. ευρώ, από 726,1 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εκείνο που έχει αλλάξει πάντως σαφώς υπέρ της τοπικής αγοράς μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Φλώρινας, είναι η αύξηση των επισκέψεων σε καθημερινή βάση πολιτών από τη γειτονική χώρα στη Φλώρινα για φαγητό, καφέ, ποτό κ.ο.κ. στις τοπικές ταβέρνες και καφετέριες της Φλώρινας. Ο ίδιος εκτιμά ότι με την υλοποίηση των δύο σχεδίων για δημιουργία «Open Malls» στη Φλώρινα και το Αμύνταιο, που έλαβαν «πράσινο φως» προ ολίγων ημερών από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μπορεί να υπάρξει σημαντική προσέλκυση επισκεπτών από τη γειτονική χώρα.

Στο μεταξύ, το 2018 το Επιμελητήριο Φλώρινας κατέγραψε 78 εγγραφές νέων επιχειρήσεων και 120 διαγραφές, ενώ φέτος από την αρχή του έτους μέχρι τώρα αριθμεί 33 εγγραφές και 28 διαγραφές.

Αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο φέτος στο Επιμελητήριο Σερρών έχουν καταγραφεί 91 εγγραφές και 35 λουκέτα επιχειρήσεων, ενώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2018 υπήρχαν 98 νέες εγγραφές και 75 λουκέτα. Στο Επιμελητήριο Κιλκίς στο πρώτο τετράμηνο του 2019 υπάρχουν 49 εγγραφές και 22 διαγραφές επιχειρήσεων, έναντι 59 εγγραφών και 28 διαγραφών στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή