Τελειώνουν τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας

Σαουδική Αραβία

Tο μεγαλύτερο συμβατικό πετρελαϊκό πεδίο στον κόσμο, το Ghawar της Σαουδικής Αραβίας, μπορεί να παράγει πολύ λιγότερο από ό,τι πίστευαν οι ειδικοί.

Το πεδίο Ghawar μπορεί να παράγει το πολύ 3,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αριθμός πολύ μικρότερος από τα 5 εκατομμύρια που πίστευαν οι αγορές πως παράγει.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με πληροφορίες της Aramco, πίστευαν πως το 2017 το Ghawar μπορούσε να παράγει 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Αυτό που πλέον είναι σίγουρο είναι πως το Ghawar παράγει 25% λιγότερο πετρέλαιο από ότι παρήγαγε 15 χρόνια πριν. Επίσης, κανένας δεν γνωρίζει εάν ο ρυθμός μείωσης της δυνατότητας παραγωγής του Ghawar θα συνεχίσει να μειώνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Συνολικά, η Aramco διαχειρίζεται 101 κοιτάσματα πετρελαίου, από τα οποία μπορεί να παράγει στο μέγιστο 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Συνήθως η παραγωγή βρίσκεται κάτω από τα 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και από αυτά 1 με 2 εκατομμύρια βαρέλια παραμένουν στη Σαουδική Αραβία ως στρατηγικά αποθέματα.

Όσον αφορά το πόσο πετρέλαιο απομένει στην Σαουδική Αραβία μετά από 100 χρόνια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εκτιμάται πως υπάρχουν ακόμη 226 δισεκατομμύρια βαρέλια, ικανά να τροφοδοτήσουν την αγορά για 52 χρόνια, εάν η παραγωγή διατηρηθεί στο μέγιστο, δηλαδή 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Μπορεί η Σαουδική Αραβία να διαθέτει το 33% των αποθεμάτων πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, διαθέτει όμως μόλις το 10% των αποθεμάτων του φυσικού αερίου, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία μετατρέπει σιγά σιγά τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει από κατανάλωσης πετρελαίου σε κατανάλωσης φυσικού αερίου. Αυτό το κάνει για να μην εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο. Έτσι, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε πέρυσι κατά 3,7%.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φυσικό αέριο που διαθέτει η Σαουδική Αραβία και είναι εκμεταλλεύσιμο, είναι μόλις το 1/3 από όσο πίστευαν οι ειδικοί. Με το ρυθμό κατανάλωσης φυσικού αερίου μόνο εντός της χώρας, το 50% των αποθεμάτων θα έχει καταναλωθεί ως το 2030.

Πάντως, η Aramco και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προτίθενται να ανακαλύψουν νέα ενεργειακά πεδία στην Αραβική χερσόνησο, που θα βελτιώσουν την εικόνα. Άλλωστε, η χώρα βρίσκεται στην πλουσιότερη περιοχή του πλανήτη από την άποψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή