Θοδωρής Καλούδης

Τελικά τι μας έμεινε από την υπόθεση Αποστολάκη; Το Μαξίμου έκανε λάθος. Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τον εαυτό του. Ο ναύαρχος αποκαλύφθηκε…

Τελικά τι μας έμεινε από όλη αυτή την ιστορία με το ναύαρχο Αποστολάκη;

Η κυβέρνηση θέλησε «συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας  και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ( του νεοσύστατου υπουργείου) ένα πρόσωπο (τον ναύαρχο Αποστολάκη) με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή», μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μπορεί επίσης να επιδίωξε «με ένα σμπάρο δυό τρυγόνια», λένε οι παλιές  καραβάνες της πολιτικής. Και πρόσωπο που θα φαίνεται κοινής αποδοχής και “ρουά ματ” στον κ. Τσίπρα, με την μεταγραφή του στενού συνεργάτη του και υπουργού Άμυνας της τελευταίας κυβέρνησής του.

Όπως και να έχει το πράγμα, όσοι το σχεδίασαν δεν σκέφτηκαν μια σειρά από λεπτομέρειες:

  • Την αντίδραση Τσίπρα ως προς τη συναίνεση. Ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην κυβέρνηση ότι αρνείται κάθε είδους εθνική συνεννόηση, πολύ περισσότερο τώρα, στο ζήτημα της πολιτικής προστασίας που έχει επιλέξει ως αιχμή του δόρατος της διαρκούς “καταστροφολογίας” του.
  • Την αντίδραση Τσίπρα απέναντι στον στενό συνεργάτη του. Για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ η επιλογή υπουργοποίησης του πρώην υπουργού του επι της Άμυνας και στενού συνεργάτη του σήμερα ήταν η ακραία πολιτική πρόκληση για την οποία έδωσε μάχη με ακραίες επίσης συμπεριφορές. Όχι τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο απέναντι στον εμβρόντητο συνεργάτη του, τον οποίο έλουσε  με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και απείλησε δημόσια,  “αν αποστατήσει”, επιστρατεύοντας όλα τα αποθέματα πολιτικής χυδαιότητας.
  • Την ποιότητα του ναύαρχου Αποστολάκη, ο οποίος αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Και φιλόδοξος και διπρόσωπος (τόσο προς τον κ. Τσίπρα όσο και προς τον κ. Μητσοτάκη) και λίγος. Απελπιστικά λίγος για ναύαρχος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας. (Αλήθεια: δεν υπάρχουν άλλες προσωπικότητες “με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή” στα μπλοκάκια των συνεργατών του πρωθυπουργού;)

Το Μαξίμου έκανε λάθος. Και ήδη το εισέπραξε με την αστοχία που σκίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό του ανασχημαστισμού. Και βέβαια η συναίνεση που επεδίωξε ο πρωθυπουργός σε ένα κρίσιμο θέμα, πηγε περίπατο.

Ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τον εαυτό του. Δεν μπορεί ούτε προσχηματικά να συζητήσει για συναίνεση. Δεν άδραξε καν την ευκαιρία να τη διαπραγματευτεί. Επιμένει στην ένταση και το διχασμό. Και όπου του βγει…

Ο ναύαρχος, για όσους τον γνωρίζουν καλά από την εποχή του Άκη, απλώς αποκαλύφθηκε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή