Τέλος χρόνου για την Evergrande: Αθέτησε πληρωμή σε δολάριο, τέθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας

Σε νέα φάση μπήκε από χθες το σίριαλ με τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων, Evergrande.

Η εταιρεία, για πρώτη φορά από τη στιγμή που άρχισε να έχει οικονομικά προβλήματα, δεν κατάφερε να αποπληρώσει δύο κουπόνια σε δολάριο που έληγαν τη Δευτέρα και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch την έθεσε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι ότι η πρώτη αυτή χρεοκοπία θα προκαλέσει ντόμινο σε όλο το –ύψους 19,2 δισ.– χρέος της Evergrande σε δολάριο.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την πρώτη φορά που ο κινεζικός κολοσσός του κλάδου της ανάπτυξης ακινήτων αθετεί πληρωμή που αφορά σε ομόλογο που διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές, ενώ ήδη από το βράδυ της Παρασκευής εκφράζονταν ανησυχίες πως σε περίπτωση που οι πιστωτές της Evergrande κάνουν απαιτητέο το ποσό των 260 εκατ. δολαρίων, τότε δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση πως η εταιρεία διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Παγκόσμια ανησυχία

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνολικά χρέη της εταιρείας ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, γεγονός που δημιουργεί φόβους πως μία ενδεχόμενη κατάρρευση της Evergrande θα συμπαρασύρει ολόκληρο τον κλάδο του real estate με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην κινεζική και στην παγκόσμια οικονομία. Πλέον, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν το μέγεθος του κινδύνου και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα που θα προκαλούσε μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση της Evergrande.

Ωστόσο, οι εκτός Κίνας κάτοχοι ομολόγων της Evergrande δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου ότι οι κινεζικές αρχές παραδοσιακά δίνουν προτεραιότητα στους εγχώριους «μπελάδες», δηλαδή, στους κατόχους ακινήτων της εταιρείας, τους εργαζόμενους και τους μικροομολογιούχους. Αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι επενδυτές θα βρεθούν στο τέλος της λίστας όσων οι απαιτήσεις θα ικανοποιηθού

Η Evergrande, που κάποτε ήταν η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων στην Κίνα, με πάνω από 1.300 έργα ακινήτων, είναι το τελευταίο «θύμα» της κρίσης ακινήτων στην Κίνα, η οποία έχει ήδη καταστρέψει δώδεκα μικρότερες εταιρείες ανάπτυξης. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα προβλήματα της Evergrande μπορούν να περιοριστούν και οι κινήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα μαζί με τα σχέδια της εταιρείας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει να καθησυχαστούν οι παγκόσμιοι επενδυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή