«Τέλος εποχής» για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ: Παροπλίζεται το ιστορικό αεροπλανοφόρο «USS Nimitz»

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1972, το «υπερ-αεροπλανοφόρο» (supercarrier) «USS Nimitz» (το πρώτο της κλάσης του) θεωρήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες και σπουδαιότερες στρατιωτικές οπλικές πλατφόρμες που είχαν κατασκευαστεί ποτέ.

Το πρώτο «υπερ-αεροπλανοφόρο»

Με εκτόπισμα άνω των 100.000 τόνων, μήκος σχεδόν 333 μέτρα και ικανότητα να μεταφέρει 90 μαχητικά και ελικόπτερα, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο αποτέλεσε την ισχυρότερο προβολή ισχύος που οι ΗΠΑ είχαν κάνει ως τότε, αλλά και τη βάση για την αμερικανική κυριαρχία στους ωκεανούς, καθώς κατασκευάστηκαν συνολικά ως το 2009 δέκα σκάφη της κλάσης του -με τα «USS Ronald Reagan» και «USS Theodore Roosevelt» να αποτελούν υποκλάσεις-, τα μεγαλύτερα ως τότε αεροπλανοφόρα που είχαν κατασκευαστεί ποτέ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται αξιωματούχους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το σκάφος αναμένεται να τεθεί εκτός υπηρεσίας και να παροπλιστεί στα μέσα της δεκαετίας. Συγκεκριμένα, στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είπαν χαρακτηριστικά ότι το «USS Nimitz» θα απομακρυνθεί από τον ενεργό στόλο στο οικονομικό έτος 2025 και η διαδικασία οριστικού παροπλισμού του θα αρχίσει το 2027.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν συζητήσεις σε κύκλους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ σχετικά με τη δυνατότητα παράτασης του χρόνου ζωής αλλά και υπηρεσίας του USS Nimitz, για να μην αποδυναμωθεί ο στόλος των αεροπλανοφόρων, ωστόσο η ηλικία του πλοίου, αλλά και τα σχέδια των ΗΠΑ για τη σταδιακή ανανέωση των σκαφών αυτών (και η ανάγκη εξεύρεσης πόρων) φαίνεται ότι «σφράγισαν» τη μοίρα του ιστορικού σκάφους.

Αναμένοντας το «Gerald R. Ford»

Μάλιστα, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2023, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε η πρόθεση παροπλισμού του αεροπλανοφόρου, ενώ έγινε αναφορά στην ιστορική πορεία και υπηρεσία του πλοίου, καθώς επίσης και στο μέλλον του στόλου πλοίων ίδιας κατηγορίας, καθώς σταδιακά αναμένεται η άφιξη των αεροπλανοφόρων επόμενης γενιάς κλάσης «Gerald R. Ford».

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα πλοία, θα είναι σαφώς αναβαθμισμένα και έχουν κατασκευαστεί για να ενσωματώνουν εξελιγμένα λειτουργικά συστήματα, μεγαλύτερη δύναμη πυρός (ως προς τα πτητικά μέσα και οπλικά συστήματα που θα φέρουν) και πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επιχειρησιακή ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Το πρώτο σκάφος της κλάσης, το «USS Gerald R. Ford», είναι ήδη έτοιμο και περνά τις τελευταίες δοκιμές, έχοντας κοστίσει συνολικά σχεδόν 17,5 δισ. δολάρια. Διαθέτει υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ και ηλεκρομαγνητικούς καταπέλτες για την απογείωση από το κατάστρωμά του των μαχητικών αεροσκαφών που θα μεταφέρει, αυξάνοντας την επιχειρησιακή δυνατότητα και μειώνοντας σημαντικά το πλήρωμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή