Τέλος ο Τούρκος Μεγιστάνας από την FIBA – Σε ποιον παραδίδει τα ηνία

Πρόκειται για τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο στην Τουρκία, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί από την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών FIBA και FINA.

Ο λόγος για τον Χουσνού Οζυεγκίν ο οποίος πήρε την απόφαση να παραδώσει τα ηνία στον γιο του Μουράτ να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του και την αδελφή του να τοποθετείται στην θέση του αντιπροέδρου, όπως αναφέρει και η επίσημη  ανακοίνωση της FIBA Group που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στην εβδομάδα.Ο ίδιος θα συνεχίσει να είναι επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου και θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρόεδρος του διοικ. συμβουλίου δυο τραπεζών του Fiba Group, της Fibabank και της Credit Europe Moscow.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε δεύτερες σκέψεις οδηγούνται οι Τράπεζες για τις “παράλογες” χρεώσεις μετά την πίεση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το Forbes Ο Οζυεγκίν είναι τρίτος στη λίστα Τούρκων δισεκατομμυριούχων, με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 2,1 δισ. δολάρια.

Γεννημένος το 1944 στην δυτική πόλη της Σμύρνης, ο Οζυεγκίν αποφοίτησε από το φημισμένο Robert College στην Κωνσταντινούπολή και αργότερα σπούδασε πολιτικός μηνχανικός στο Oregon State University. Το 1969 τελείωσε το μεταπτυχιακό του στο Χάρβαρντ. Εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πριν επιστρέψει στην Τουρκία το 1974 και ξεκινήσει να εργάζεται στην Pamukbank που ήταν ιδιοκτησίας του συμφοιτητή του στο Robert College Μεχμέτ Εμιν Καραμεχμετ, που ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία και έμεινε ιστορία ως εκείνος που εγκατέστησε το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη γείτονα χώρα με την εταιρεία Turkcell. Ο Οζυεγκίν έγινε γενικός διευθυντής το 1977 στην ηλικία των 32 ετών, ενώ αργότερα ανέλαβε το ίδιο πόστο στην Yapi Kredi Bank, ιδιοκτησίας και αυτή του Καραμεχμέτ, και κατάφερε να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφόρα πορεία.

Η Finansbank και η Εθνική
Το 1987, ο Οζυέγκιν ίδρυσε την Finansbank και κατάφερε να οδηγήσει την τράπεζα μέσα από την ταραχώδη δεκαετία του ’90 και την οικονομική κρίση του 2001, όπου πολλές τράπεζες πτώχευσαν. Η Finansbank γρήγορα κέρδισε μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στη Τουρκία, μέχρι που εξαγοράστηκε το 2006 από την Εθνική Τράπεζα, αντί 2,7 δισ δολαρίων για το 46% των μετοχών που έλεγχε ο Οζυεγκίν, ενώ δόθηκαν ακόμα 800 εκατ. δολ. για το υπολοιπόμενο 9%. Αργότερα, το 2015, πωλήθηκε στην Qatar National Bank αντί 2,7 δισ ευρώ, και από τον Οκτώβριο του 2016 η τράπεζα μετονομάστηκε σε QNB Finansbank.

Με 67 εγχώριες και διεθνείς θυγατρικές που λειτουργούν σε 12 χώρες, το FIBA Group δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και τον τουρισμό. Ο όμιλος απασχολεί 13.000 εργαζόμενους από 48 εθνικότητες. Η FINA Energy είναι μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Τουρκία καθώς διαθέτει ισχύ 369 MW σε αιολική ενέργεια, 40 MW ηλιακής ενέργεια και τρέχει επενδύσεις για ακόμα 260 MW αιολικής ενέργειας.

Οι μη τουρκικές επιχειρήσεις της Finansbank έχουν περάσει κάτω από την ομπρέλα της Credit Europe Bank που ανήκει στον Όμιλο FIBA και δραστηριοποιείται σε 10 χώρες με την Ολλανδία και την Ρωσία να αποτελούν τις βασικές αγορές και εξυπηρετεί 7 εκατ. Πελάτες. Ο Οζυεγκίν επέστρεψε στη λιανική τραπεζική στην Τουρκία το 2010 με την ίδρυση της Fibabanka.

 

Από το Newsroom του economico

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή