Τέμενος Ταξίμ: Γιατί ο Ερντογάν έστησε τζαμί απέναντι στο μνημείο του Κεμάλ – Η μάχη των συμβόλων ισλαμιστών και κεμαλιστών στην Τουρκία και το «δώρο» για την άλωση της Κωνσταντινούπολης

«Βλέπω το Τζαμί Ταξίμ ως χαιρετισμό στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Aυτό το οποίο ανοίξαμε ως δώρο για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το τζαμί είναι επίσης ένα δώρο για την κατάκτηση Κωνσταντινούπολη»:

Με αυτό το μήνυμα ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε χθες το νέο τέμενος Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και στην ομώνυμη ιστορική πλατεία. Και με τον πανηγυρικό του χαιρετισμό, ο τούρκος πρόεδρος φρόντισε να υπενθυμίσει εκείνο που έχει ξεσηκώσει εναντίον του την διεθνή κοινότητα – την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η “ρεβάνς” του Ερντογάν απέναντι στους κεμαλιστές

Εκείνο το οποίο δεν υπενθύμισε, και για το οποίο δεν μίλησε, ο τούρκος πρόεδρος είναι ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο αποφάσισε να στήσει ένα νέο τζαμί, το εμβληματικό τζαμί Ταξίμ ακριβώς στο συγκεκριμένο σημείο της Κωνσταντινούπολης: Δεν μίλησε για την μάχη των συμβόλων μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών και για την επιχείρησή του να «αλώσει» και τα τελευταία οχυρά του κοσμικού κράτους της Τουρκίας.

Στην ίδια πλατεία, την πλατεία Ταξίμ, κοντά στο νέο τζαμί, υπάρχει και μνημείο του Κεμάλ. Για τον λόγο αυτό, επί δεκαετίες, οι στρατηγοί και οι κεμαλιστές απαγόρευαν να κτιστεί τζαμί στο όνομα της ανεξιθρησκίας, αλλά και διότι  δεν ήθελαν να υπάρχει σύμβολο του Ισλάμ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Οι αντι- κεμαλιστές αντέτειναν πως στην ίδια περιοχή βρίσκονται πολλές εκκλησίες αλλά δεν υπάρχει τζαμί. Και ο ίδιος ο Ερντογάν, από την ημέρα που ανέλαβε δήμαρχος  Κωνσταντινούπολης το 1994 δεσμευόταν ότι «εγώ θα κτίσω τζαμί στην Ταξίμ».

Το τζαμί των 6.500 τ.μ. που χωρά 4.000 πιστούς

Χθες, έκανε την δέσμευσή του πραγματικότητα.  Το τζαμί Ταξίμ έχει έκταση 16.500 τμ, ύψος 30 μέτρων και χωρά 4.000 πιστούς, ενώ ξεκίνησε να χτίζεται πριν από 4 χρόνια.

Βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πλατεία Ταξίμ, εκεί όπου στο παρελθόν γινόταν οι μαζικές συγκεντρώσεις αντικαθεστωτικών, δίπλα στην εκκλησιά της Αγίας Τριάδας και το μνημείο του Ατατούρκ.

Η επέτειος των διαδηλώσεων στο Γκεζί

Εκτός από την τοποθεσία που επελέγη για την ανέγερση του τζαμιού, η χθεσινή ημερομηνία των εγκαινίων συνέπεσε και με την επέτειο από τις αιματηρές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί, το 2013. Αφού αρχικά είχε ανακοινώσει ότι τα εγκαίνια του τεμένους θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του ραμαζανιού, ο Ερντογάν, μανιώδης των συμβολικών ημερομηνιών, αποφάσισε τελικά να κάνει τα εγκαίνια την ημέρα της έναρξης των τεράστιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013 που καταπνίγηκαν στο αίμα.

Αυτή και μόνον η απόφαση κρύβει, κατά τους αναλυτές, έναν ακόμη συμβολισμό κι ένα ακόμη μήνυμα του Ερντογάν προς τους αντικαθεστωτικούς της Τουρκίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή