Tempest: «Κλείδωσε» και επίσημα η συμφωνία Βρετανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για την κοινή ανάπτυξη μαχητικού 6ης γενιάς

Tempest: «Κλείδωσε» και επίσημα η συμφωνία Βρετανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας για την κοινή ανάπτυξη μαχητικού 6ης γενιάς

Είναι οριστικό: η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία συμφώνησαν να προχωρήσουν στην από κοινού ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους με χαρακτηριστικά 6ης γενιάς.

Όπως είχε γράψει το economico.gr, o πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε ότι το κοινό αυτό εγχείρημα θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ενίσχυση των δεσμών ασφαλείας. Στόχος της συνεργασίας είναι η αξιοποίηση της πλατφόρμας Tempest, ώστε να κατασκευαστεί ένα μαχητικό 6ης γενιάς το οποίο από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 θα αντικαταστήσει το Eurofighter Typhoon.

Χαρακτηριστικά από… το μέλλον

Ο κ. Σούνακ δήλωσε ότι η εταιρική σχέση θα «κρατήσει τη χώρα ασφαλή από τις νέες απειλές που αντιμετωπίζουμε», προσθέτοντας ότι «είμαστε μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν τεχνολογικά προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη». Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην κοινοπραξία που θα σχηματιστεί για την κατασκευή του μαχητικού θα συμμετάσχουν οι εταιρίες BAE Systems από τη Βρετανία, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η ιταλική Leonardo.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, έτσι όπως είχαν περιγραφεί για το Tempest, περιλαμβάνουν stealth ιδιότητες, εξελιγμένους κινητήρες, data fusion, προηγμένους αισθητήρες, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλες τις λειτουργίες του μαχητικού, δυνατότητα μη επανδρωμένης πτήσης, έλεγχο και ανάπτυξη σμήνους μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs), ακόμα και τη δυνατότητα χρήσης ενεργειακών όπλων ή και εκτόξευσης υπερηχητικών πυραύλων.

«Στην αιχμή της προόδου»

Ανακοινώνοντας επισήμως τη συνεργασία των τριών χωρών για την ανάπτυξη του -πανάκριβου, όπως αναμένεται- μαχητικού, ο Ρίσι Σουνάκ τόνισε ότι «η ασφάλεια της Βρετανίας, τόσο σήμερα όσο και για τις μελλοντικές γενιές, θα είναι πάντα υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση αυτή. Γι’ αυτό πρέπει να παραμένουμε στην αιχμή της προόδου της αμυντικής τεχνολογίας – ξεπερνώντας εκείνους που επιδιώκουν να μας βλάψουν».

Προσέθεσε, δε, ότι «η διεθνής εταιρική σχέση που ανακοινώσαμε με την Ιταλία και την Ιαπωνία στοχεύει ακριβώς σε αυτό, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια της ευρωατλαντικής και της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού είναι αδιαίρετη. Η επόμενη γενιά μαχητικών αεροσκαφών που σχεδιάζουμε θα προστατεύσει εμάς και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας τη δύναμη της παγκοσμίως κορυφαίας αμυντικής μας βιομηχανίας – δημιουργώντας θέσεις εργασίας και σώζοντας παράλληλα ζωές».

Πάντως, ένας από τους λόγους για τους οποίους η συνεργασία αυτή κρίθηκε απαραίτητη ήταν και το κόστος της ανάπτυξης του Tempest, το οποίο ήταν πολύ υψηλό για να το αντέξει μόνη της η Βρετανία (καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μιλάμε για τεχνολογία που έρχεται από το μέλλον). Το ευτυχές του πράγματος είναι ότι και η Ιαπωνία προσπαθούσε να αναπτύξει μάνη της μαχητικό νέας γενιάς (5ης), οπότε η συνεργασία με τη Βρετανία για μια ακόμα πιο προηγμένη πλατφόρμα έμοιαζε ιδανική.

Καμία δημοσίευση για προβολή