Τεντώνει το σχοινί ο Ερντογάν – Κοινές ναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία εναντίον του… ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει για Ελλάδα και Κύπρο η όξυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Άγκυρα

Μέση Ανατολή: Πούτιν και Ερντογάν ψάχνουν να βρουν ρόλους στην

 

Οι κοινές ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποίησε η Τουρκία με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα με αντικείμενο την αποτροπή της επιρροής του ΝΑΤΟ στο Ρωσικό υπογάστριο, την ίδια στιγμή που εξελισσόταν αντίστοιχη άσκηση των Νατοϊκών δυνάμεων στην ίδια περιοχή με την καθοριστική συμμετοχή του…Τουρκικού στόλου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε  το ποτήρι στην Ουάσιγκτον.

Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν, ο οποίος καθημερινά συσφίγγει τις σχέσεις του με τον Πούτιν και προχωρεί σε στρατηγικές κινήσεις μαζί του στο προνομιακό πεδίο του ΝΑΤΟ, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο – ενώ παράλληλα δηλώνει «σημαντική σταθερά» της Συμμαχίας στην περιοχή – έχει φτάσει τους Αμερικανούς στα όριά τους.

Αποκορύφωμα των Αμερικανικών αντιδράσεων ήταν η τοποθέτηση του Πενταγώνου αργά την Παρασκευή (ώρα Ελλάδας) ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες συνέπειες εάν αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ένα ζήτημα που για το ΝΑΤΟ αποτελεί “Casus Belli”. Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι η Τουρκία, υπό αυτές τις συνθήκες, «δεν θα μπορεί να έχει τα F-35 και τους (πυραύλους) Πάτριοτ».

Έπειτα και από αυτές τις προειδοποιήσεις του Πενταγώνου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες Σάββατο στο ζήτημα της αγοράς των S-400, τονίζοντας ότι η απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων, δεν έχει σε «τίποτα να κάνει» με την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Αυτή η δήλωση θεωρήθηκε προσπάθεια να κατευνάσει την Ουάσινγκτον, η οποία την Παρασκευή το μεσημέρι διέρρευσε την πληροφορία ότι οι απεσταλμένοι που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Άγκυρα είπαν στους συνομιλητές τους ότι εάν η Τουρκία εγκαταστήσει τους S-400 «να ετοιμαστεί για έξοδο από το ΝΑΤΟ»

Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγεί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον να μιλούν για την ανάγκη να επισπευστεί η λύση ενίσχυσης του υπό διαμόρφωση αμυντικού άξονα Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, με περαιτέρω αξιοποίηση της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ και των στρατηγικών «οικοπέδων» της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή