Τέσσερα μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και συνταξιούχους τον Σεπτέμβριο: Οι νέοι μισθοί, οι συντάξεις, τα αναδρομικά και τα ασφαλιστικά

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι βελτίωσαν τους μισθούς τους 11,68% σε δύο χρόνια

Τέσσερα μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και συνταξιούχους θα ανακοινώσει το  υπουργείο Εργασίας εντός Σεπτεμβρίου. Αυτά είναι:

  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού
  • Επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις
  • Απόδοση μέρους των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων
  • Ασφαλιστικές ρυθμίσεις που επιλύουν μια σειρά προβλημάτων του παρελθόντος

Κ. Χατζηδάκης: «To 1555 είναι στην πράξη μια γραμμή για να βρίσκεις άκρη και ήρθε για να μείνει»

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης

Ο κατώτατος μισθός στα προ κρίσης επίπεδα

Την έναρξη της διαδικασίας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στις αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας  Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα αύξηση να δοθεί την Άνοιξη, ενώ ο κατώτατος να ξεπεράσει τα 751 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν πριν την οικονομική κρίση που οδήγησε στα μνημόνια και στην μείωση των αποδοχών.

Με τη νέα αύξηση οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)
  • Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)
  • Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)
  • Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ευνοήσει και τους ανέργους, οι οποίοι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ και αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Αυξήσεις στις συντάξεις

Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 8%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 6% (2% +4%). Δικαιούχοι της αύξησης, θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.

Χορήγηση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους

Πέραν των αυξήσεων η κυβέρνηση εξετάζει και το θέμα της χορήγησης των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους παραμένει ανοιχτό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

Προς ημερών ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε «ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης» για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρος αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει «η δημοσιονομική δυνατότητα», αλλά αναζητείται λύση στη χορήγηση τους με δόσεις.

Οι παρεμβάσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για – παλαιούς και νέους – οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Με τις διατάξεις του τίθεται ως όριο παραγραφής αξιώσεις του ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους για ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματική.

Επίσης, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γίνονται 24 από 12, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία.

  • Επίσης τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νέου νόμου (“Δουλειές ξανά”), οι οποίες διέπουν την καταβολή επιδομάτων ανεργίας, όπως η πληρωμή του 50% μέχρι τη λήξη του χρόνου επιδότησης για όποιον δικαιούχο επιδόματος πιάσει δουλειά εν μέσω της επιδότησης.

Καμία δημοσίευση για προβολή