Τέσσερα μηνύματα αισιοδοξίας από το εξωτερικό: “Τα πράγματα με την ελληνική οικονομία πάνε καλύτερα απ’ ό,τι νομίζαμε”

UBS: Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει. Αύξηση 2,5% του ΑΕΠ το 2024

Τέσσερα μηνύματα αισιοδοξίας από το εξωτερικό – του ΟΟΣΑ, της Citi, της Wood και του ευρωπαίου επίτροπου Οικονομικών – μας λένε ότι τα πράγματα στην Ελληνική οικονομία δεν θα πάνε τόσο κακά όσο τα έβλεπαν διεθνείς φορείς και Οίκοι αξιολόγησης πριν ένα μήνα. Η ύφεση είναι εδώ, αλλά σε μικρότερη κλίμακα απ’ όσο την φανταζόντουσαν και μπορεί να αντέξει η εύθραυστη οικονομία της χώρας μας.

Άλλωστε με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών έχουμε τα παρακάτω θετικά δεδομένα:

  1. Βγήκαμε προχθες στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και δανειστήκαμε σημαντικό ποσό, με χαμηλό επιτόκιο στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.
  2. Εκδίδουμε μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορονοϊού επίπεδα.
  3. Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
  4. Η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εκτιμήσεις που αξίζει να επισημανθούν

  • Ο ΟΟΣΑ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας,  προβλέπει μικρότερη ύφεση για την ελληνική οικονομία τo 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης , σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που είχαν ανακοινώσει τις προβλέψεις τους πριν από έναν και δύο μήνες, αντίστοιχα.

Λόγω του «ασυνήθιστου βαθμού αβεβαιότητας», ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί δύο σενάρια για όλες τις χώρες και τις οικονομίες, τα οποία θεωρεί εξ ίσου πιθανά. Στο πρώτο σενάριο, κατά το οποίο δεν θα υπάρξει νέα έξαρση του κορονοϊού, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί 8% φέτος έναντι 9,1% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 4,5% το 2021 έναντι 6,5% στην Ευρωζώνη. Στο δεύτερο σενάριο, κατά το οποίο θα υπάρξει μία νέα έξαρση της COVID-19 σε όλες τις χώρες περί τα τέλη του 2020, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να καταγράψει ύφεση 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη και να αναπτυχθεί 2,3% το 2021 έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.

  • Η Citi επισημαίνει ότι η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της πορείας του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, τονίζοντας πως τελικά ίσως οι εκτιμήσεις των θεσμών, των διεθνών οίκων και των αναλυτών να είναι πολύ απαισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε λιγότερο από ό,τι οι περισσότερες άλλες βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πτώση κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σε σύγκριση με -3,8% στο σύνολο της Ευρωζώνης, -5,3% στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία και -2,2% στη Γερμανία.

Η περιορισμένη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-0,9% σε τριμηνιαία βάση) και οι αμετάβλητες πραγματικές εξαγωγές (0,1% σε τριμηνιαία βάση) υποστήριξαν το ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν απότομα κατά 8,3% σε επίπεδο τριμήνου (αν και μετά από +5,7% ανάπτυξη που σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2019).

Η Ελλάδα θεωρείται γενικά ότι είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα του COVID-19 λόγω της σχετικά μεγαλύτερης έκθεσής της στον τουριστικό τομέα ο οποίος και έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ (-9,9% το 2020) θα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Τα εισερχόμενα δεδομένα αμφισβητούν αυτήν την εκτίμηση, τονίζει η Citi. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τα χαμηλότερα κρούσματα και θανάτους από τον COVID-19 (ανά 1 εκατομμύριο άτομα) στην Ευρώπη, όπως τονίζει.

Αυτό, όπως επισημαίνει η Citi,  υποδηλώνει ότι η μείωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (αν και πιο αρνητική από ό,τι στο α’ τρίμηνο) Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα εξακολουθεί να εκτιμά ότι η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό συνεπάγεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακάμψει λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες το θερινό τρίμηνο.

  • Η Wood, αναλύοντας και αυτή τα στοιχεία του ΑΕΠ α’ τριμήνου της Ελλάδας, τονίζει πως υποστηρίζουν τις εκτιμήσεις της ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο -4,3% το 2020 συνολικά και είναι πολύ καλύτερες από τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ το 2021 εκτιμά πως η ανάκαμψη θα κινηθεί στο 4,7%

Η Wood πάντως σημειώνει πως τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είχαν θετικά και αρνητικά σημεία.Στα θετικά, η συρρίκνωση είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της και η ανάλυση επιβεβαιώνει τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και τη βελτίωση των καθαρών εξαγωγών.

Στα αρνητικά, για άλλη μια φορά η ανάλυση του ΑΕΠ στο μέτωπο των εισοδημάτων δείχνει ότι τα συνολικά κέρδη (επιχειρήσεις) αγωνίζονται να ανακάμψουν.

Αυτή η αδυναμία περιλαμβάνεται ήδη στην εκτίμησή της για την Ελλάδα, αλλά τα τελευταία στοιχεία είναι μια υπενθύμιση ότι παρόλο που η Ελλάδα κατά την άποψη της Wood θα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμένουν οι οίκοι, οι αναλυτές και οι θεσμοί, και καλύτερες από πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης, στο διαρθρωτικό μέτωπο οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική.

  • Ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και την οικονομία της έστειλε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνομιλία που είχε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη για το υψηλό χρέος χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, ο επίτροπος τόνισε ότι «η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους», ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ προσέθεσε ότι και «το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα», οπότε δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή