Τέσσερις οι υποψήφιοι επενδυτές για την απόκτηση του πακέτου ναυτιλιακών δανείων Nemo της Πειραιώς

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν οι τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές που θα περάσουν στην επόμενη φάση για την απόκτηση του πακέτου ναυτιλιακών δανείων Nemo της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μη δεσμευτικές προσφορές που έχει δεχθεί η Τράπεζα κινούνται μεταξύ του 31% της ονομαστικής αξίας ή στα 250 εκατ. ευρώ, ποσό που κρίνεται ικανοποιητικό.

Με την είσοδο στην δεύτερη φάση οι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία των δανείων προκειμένου να υποβληθούν νεώτερες δεσμευτικές προσφορές οι οποίες μπορεί να προκύψουν ύστερα και από απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς.

Το πακέτο των κόκκινων ναυτιλιακών δανείων «Νemo» είναι μικτής λογιστικής αξίας 800 εκατ. ευρώ. Τα επίπεδα τιμών των προσφορών κρίνονται ικανοποιητικά καθώς για μια ακόμη φορά οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν υψηλές τιμές – όπως συνέβη με το Amoeba της Πειραιώς, αλλά και το Jupiter της Alpha bank.

Σε κάθε περίπτωση για τους επενδυτές σημασία δεν θα έχει η τιμή απόκτησης των δανείων, αλλά η καταγραφή των υπεραξιών από την ανάκτηση των δανείων μέσα στο χρόνο που έχουν υπολογίσει για την ελληνική αγορά.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του πακέτου «Nemo» ανήκουν σε δέκα ναυτιλιακές εταιρείες Ελλήνων που ανήκουν σε εισηγμένες και μη ναυτιλιακές στις ΗΠΑ και σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από funds που διαθέτουν ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, όσο και από νέους, της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης δανείων.

Τα δάνεια του πακέτου Nemo ανήκουν τόσο σε παλιές εφοπλιστικές οικογένειες όσο και σε καινούργιες.

Δεν έχει διευκρινισθεί εάν από το μέγεθος των δανείων κάθε ναυτιλιακής η διαχειρίστρια εταιρεία μπορεί να αποκτήσει ποσοστά στις εισηγμένες εταιρείες όπως ήδη έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις καθώς ομολογιακά δάνεια ναυτιλιακών εταιρειών μετατράπηκαν σε μετοχές όχι μια φορά, αλλά ορισμένες σε δυο συνεχόμενες χρήσεις.

Το διαγωνισμό Nemo διεξήγαγε η χρηματοοικονομική σύμβουλος Hoolihan Lokey η οποία προχώρησε στην υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας με τους υποψήφιους επενδυτές ώστε να δοθούν τα στοιχεία των δανείων προς τους επενδυτές.

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ