Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, με θέα τον Βόσπορο και φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μήνυμα που κομίζει ο πρωθυπουργός και οι επιδιώξεις της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 13.00 ( ώρα Ελλάδας ) στην προεδρική κατοικία, με έναν βασικό στόχο :

Σε αυτή την ιδιαίτερα εύθραυστη περίοδο, που η διεθνής κοινότητα είναι απορροφημένη με το Ουκρανικό, να μην εκδηλωθούν τριβές στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη με χαμηλές προσδοκίες, αλλά, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, «καλούμαστε να κρατήσουμε την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση».

Στην αιχμή η ενεργειακή ασφάλεια 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα συνεργασίας με την Άγκυρα στο ενεργειακό πεδίο, είτε μέσω μιας «αναβίωσης» του East Med με τουρκική συμμετοχή, είτε μέσω κάποιας άλλης μορφής συνεργασίας, είτε μέσω μιας αμοιβαίας μεταφοράς φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Οι ίδιες πηγές  αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και κατά το τετ α τετ που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με το Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλίες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο Καγκελάριος θα μεταβεί στην Τουρκία για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, στον οποίο και αναμένεται να κομίσει το κοινό μήνυμα για αποχή από επιθετικότητα και παράνομες γεωτρήσεις, προκειμένου σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να πέσουν οι τόνοι στην περιοχή.

Η κρίσιμη αλλαγή των ισορροπιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας 

Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η  θέση των δύο χωρών από το τελευταίο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο έχει αλλάξει κατά πολύ, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη χώρα μας.

Η Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει ήδη συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της με την Αίγυπτο, έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει «κατηγορία» στο διεθνές σκηνικό, κάτι που αναπόφευκτα η Άγκυρα θα πρέπει να λάβει στα υπόψιν της, προσερχόμενη στη συνάντηση με θέα το Βόσπορο.

Η καταδίκη του “αναθεωρητισμού” από τη Δύση

Επιπρόσθετα, σε αυτή την ταραγμένη συγκυρία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους κατά της καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας από τον Ρώσο ηγέτη και καταδικάζουν σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους τον αναθεωρητισμό του Πούτιν. Κάτι, που όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του ο κ. Ερντογάν.

Aυτό, άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς, θα είναι και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα προτάξει την ανάγκη για ένα ήσυχο καλοκαίρι ανάμεσα στις δύο χώρες, με φόντο το παγκόσμιο, απρόβλεπτο και γεμάτο αβεβαιότητες περιβάλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή