Τετ α τετ Μητσοτάκη-Κασσελάκη στη Βουλή – Την Κίνα θα επισκεφτεί ο Έλληνας πρωθυπουργός

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Κίνα, όπου την επομένη θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Tζάο Λετζί.

Σε τρεις άξονες συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση τις παρεμβάσεις της με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αντιπληθωριστικοί άξονες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

– Παρεμβάσεις για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών, όπως αυξήσεις στους μισθούς του Δημόσιου Τομέα κατά 10,5% και αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά.
– Στοχευμένα μέτρα όπως η “Μόνιμη μείωση τιμής” και η υποχρέωση ανακοίνωσης των λιανικών τιμών και των ανατιμήσεων. Στο πρόγραμμα για τη μόνιμη μείωση τιμής έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 233 κωδικοί προϊόντων με εκπτώσεις που ξεκινούν από 5% και φτάνουν ως το 23%.
– Εντατικοί έλεγχοι και επιβολή των αναλογούντων προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς σε όλη την Ελλάδα.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάζει την νομοθεσία, ειδικά εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς, εισαγόμενης ακρίβειας”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μαρινάκης.

Οι θέσεις του πρωθυπουργού για Μεσανατολικό και Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Ο ίδιος, έκανε εκτενή αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της χώρας σε ό,τι αφορά στο Μεσανατολικό και στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον κ.Μαρινάκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός “Τόνισε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, πάντοτε σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό Δίκαιο αλλά και το γεγονός ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον Παλαιστινιακό λαό, ο οποίος εκφράζεται θεσμικά μέσα από την Παλαιστινιακή Αρχή”. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε απολύτως επιβεβλημένο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι κι εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει και μία ανθρωπιστική παύση έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να προστατευθούν και να προστατευθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η μη επέκταση των συγκρούσεων αλλά και στην πάγια θέση της Ελλάδας για τη λύση των δύο κρατών για να αντιμετωπιστεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. δηλαδή του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), ο πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφή την Ελληνική θέση, ότι μία λύση δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτα άλλο. Τόνισε πως χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό και για τη διαχείριση του προβλήματος, ως χώρα-εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, πρόσθετους πόρους για το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί, για να μπορούν να στηρίζονται χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, πρόσθετους πόρους για το νέο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους δανεισμού των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ.Μαρινάκη, από τα 82 εκατ. Ευρώ που έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 20 χιλιάδες πλημμυροπαθείς στην Ελλάδα, τα 62,3 εκατ. Ευρώ αφορούν στην πρώτη αρωγή για οικοσκευή, πρώτες ανάγκες και στεγαστική συνδρομή. Τα 19,8 εκατ. Ευρώ αφορούν πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ περίπου 14 εκατ. Ευρώ πιστώθηκαν σε περισσότερους από 6.500 αγρότες και κτηνοτρόφους.

Άμεση πληρωμή προκαταβολών σε πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας

Επιπλέον, με τροπολογία που κατατέθηκε από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, δρομολογείται η διαδικασία για την άμεση πληρωμή προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Κατατέθηκαν συνολικά, 30.088 δηλώσεις για ζημιές που αφορούν στη φυτική παραγωγή και 2.366 δηλώσεις που αφορούν σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου, πάντα σύμφωνα με τον κ.Μαρινάκη.

Όπως ανέφερε, σήμερα στις 20:00 ο κ.Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου Economist Government Roundtable, ενώ αύριο στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεθαύριο Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ στις 11:00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών “Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους και λοιπές διατάξεις”.

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, ο κ.Μητσοτάκης αναχωρεί για την Κίνα, όπου την επομένη θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Tζάο Λετζί.

Καμία δημοσίευση για προβολή