Τέταρτο κύμα πανδημίας: Θα γίνει η Ελλάδα νέα Πορτογαλία; – Οι αριθμοί και τα μοντέλα που τρομάζουν τους επιστήμονες

Τέταρτο κύμα πανδημίας: Θα γίνει η Ελλάδα νέα Πορτογαλία;

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα στην οποία έδειξε την ορμή και την ακαριαία επιθετικότητά του το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Από την ασφαλή «πράσινη ζώνη» και την απόλυτη επιδημιολογική ύφεση, η χώρα της Ιβηρικής γνώρισε εκτόξευση και υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Εκτοπίστηκε από τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς, και επέστρεψε αναγκαστικά και εσπευσμένα σε περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις κυκλοφορίας εν μέσω καλοκαιριού.

Θα γίνει η Ελλάδα νέα Πορτογαλία;

Η έξαρση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα εγείρουν φόβους ότι τον δρόμο της Πορτογαλίας κινδυνεύει να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Οι αριθμοί και τα μοντέλα των επιστημόνων δεν είναι ενθαρρυντικά – πόσο μάλλον που η μετάλλαξη Δέλτα οδεύει να επικρατήσει και στην χώρα μας και οι ρυθμοί των εμβολιασμών παραμένουν σχετικά στατικοί – και πάνω σ΄ αυτούς τους φόβους βασίστηκαν εν πολλοίς και οι χθεσινές κυβερνητικές αποφάσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμένων ειδικών επαγγελματικών ομάδων και για «απαγροευτικό» εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας.

Guardian: Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Τι δείχνουν οι αριθμοί αυτοί; Δείχνουν, όπως γράφει τουλάχιστον ο Guardian, ότι στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται πλέον ταχύτερα απ’ ό,τι ακόμη και στη Βρετανία.

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από το OurWorldinData, σύμφωνα με τα οποία στο τελευταίο δεκαπενθήμερο  οι καθημερινές λοιμώξεις στην Ισπανία και την Ελλάδα υπερτετραπλασιάστηκαν, και από κυλιόμενους μέσους όρους επτά ημερών στα 76 και 35 κρούσματα αντίστοιχα ανά εκατομμύριο πληθυσμού έφθασαν στα 316 και τα 149,  ενώ στην Πορτογαλία διπλασιάστηκαν από τα 120 στα 253.

Πιο συγκρατημένος, με βάση τα ίδια στοιχεία, είναι ο ρυθμός αύξησης στην Γαλλία όπου τα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού έφθασαν στα 49 από τα 29, ενώ σταθερή παραμένει η Γερμανία με περίπου εννέα καθημερινές λοιμώξεις ανά εκατομμύριο.

Εκτίναξη στον μέσο όρο των ημερήσιων μολύνσεων

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επίσης, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων υπερδιπλασιάζεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση: Από τα 481 κρούσματα της 1ης Ιουλίου φθάσαμε στις 1.273 μολύνσεις στις 8 Ιουλίου. Και από τα 619 κρούσματα της Κυριακής 4 Ιουλίου, φθάσαμε προχθές, επίσης Κυριακή, στα 1.475. Και από τα 801 κρούσματα της προηγούμενης Δευτέας, ανεβήκαμε χθες στα 2.065.

Ο ρυθμός αυτός δίνει πια σταθερό, εβδομαδιαίο πολλαπλασιαστή 2,4 – γεγονός που σημαίνει ότι, εάν διατηρηθεί αμετάβλητος τις επόμενες μέρες μπορεί να φθάσει σε επίπεδα που αποτελούν νέο ρεκόρ.

Ρωγμές στο τείχος ανοσίας: Οι μη εμβολιασμένοι 

Δεύτερη πηγή προβληματισμού αποτελεί η σύγκριση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας μας με εκείνον της Πορτογαλίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε  το «Βήμα», το τείχος ανοσίας στον ευάλωτο πληθυσμό της Πορτογαλίας εμφανίζεται χωρίς ρωγμές. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 99,2% των Πορτογάλων άνω των 80 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Στην ηλικιακή κατηγορία, δε, 70-79 ετών το αντίστοιχο ποσοστό έχει φθάσει στο ιδανικό ποσοστό του 100%. Αντίστοιχα, 96,2% είναι η εμβολιαστική κάλυψη των Πορτογάλων 60-69 ετών και 85,6% των 50-59.

Στον αντίποδα, το 30% των Ελλήνων 80 ετών και άνω παραμένουν μη εμβολιασμένοι, όπως και το 25% των πολιτών 60-69 ετών. Η ψαλίδα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο στην ηλικιακή κατηγορία 50-59 ετών, όπου το ποσοστό των ανεμβολίαστων αγγίζει το 35%. Εξαίρεση αποτελούν οι πολίτες 70-79 ετών, καθώς το ποσοστό ανοσίας ανάμεσά τους σκαρφαλώνει στο 80%.

Η εικόνα αυτή προκαλεί εύγλωττη ανησυχία, και αγωνία. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το μόνο όπλο, ειδικά για τις πιο ευάλωττες ηλικίες, είναι ο εμβολιασμός.

Η Πορτογαλία επέστρεψε σε περιοριστικά μέτρα

Ανάλογη ανησυχία προκαλεί και στην τουριστική αγορά η επιστροφή των περιοριστικών μέτρων στην οποία ανάγκασε την Πορτογαλία η επιθετική αναζωπύρωση της πανδημίας:

Από την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστιατορίων επιτρέπεται μόνον στους εμβολιασμένους. Επίσης, στις περιοχές υψηλού κινδύνου της χώρας, τα εστιατόρια υποχρεούνται να κλείνουν στις 10.30 μ.μ. και να περιορίσουν σε έξι τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι στους εξωτερικούς χώρους και σε τέσσερα στους εσωτερικούς.

Καμία δημοσίευση για προβολή