Θ.Τρύφων: Άρση των αντικινήτρων στη φαρμακοβιομηχανία για να γίνουν επενδύσεις

    Το ζητούμενο

    Μείωση του clawback, αλλά και καθιέρωση κινήτρων που θα τονώσουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, σε αντιστοιχία με τα μέτρα που λαμβάνουν οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων, είναι απαραίτητα για την αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας της χώρας μας.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ κ. Θεόδωρος Τρύφων, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ. .Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι το clawback στη χώρα μας φτάνει στο πρωτοφανές ποσοστό του 38% έναντι ποσοστού 7-8% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το μέτρο αυτό, που καταλήγει να αποτελεί πρόσθετη υποχρεωτική έκπτωση επιτείνει δραματικά το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν σήμερα οι αιγώς ελληνικές φαρμακευτικές και υπογράμμισε για το λόγο αυτό την ανάγκη για καθιέρωση μιας σειράς κινήτρων που θα διευκολύνουν τη δραστηριοποίησή τους και θα μπορέσουν προοπτικά να “ξεφύγουν” από το 20% μερίδιο αγοράς που κατέχουν σήμερα, φτάνοντας μέχρι και το 60% που είναι σε θέση να παρέχουν για την κάλυψη των Ελλήνων ασθενών, με οικονομικά ποιοτικά φάρμακα.

    Έξω βρέχει ευκαιρίες και εμείς κρατάμε ομπρέλα

    Επισημαίνοντας τη θετική διεθνή συγκυρία, ο κ. Τρύφων μίλησε σε αντιδιαστολή για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις φαρμάκου στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι τα προβλήματα χρειάζεται δυο μέρες για να τα αναλύσει, εστιάζοντας κυρίως στα χρηματοδοτικά προβλήματα του κλάδου.

    Εντούτοις δεν παρέλειψε να σημειώσει πως πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία ή Πορτογαλία, όπου με τρόπο λογικό μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κατανομής των πιστώσεων, καθώς στη χώρα μας υπάρχει τεράστια κρίση, ανεργία και δραματικό brain drain και η οποιαδήποτε επένδυση πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι και να αξιολογείται με βάση την αναπτυξιακή προοπτική που προσδίδει.

    Με δυό λόγια

    Θα πρέπει κάποτε να αποφασίσουμε αν θέλουμε ανάπτυξη. και να συνδέσουμε την πολιτική φαρμάκου με την αναπτυξιακή πολιτική που χρειάζεται ο τόπος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:HEALTHMAG.GR

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή