Θα αποδειχθεί ο Κρίστιαν Λίντνερ σκληρότερος του Σόιμπλε; – Τι φοβούνται στις Βρυξέλλες αλλά και την Αθήνα από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Θα αποδειχθεί ο Κρίστιαν Λίντνερ σκληρότερος του Σόιμπλε;

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, όσον αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη χώρα της Ένωσης στο δημοσιονομικό πεδίο μετά την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον ηγέτη του FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) Κρίστιαν Λίντνερ.

Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ -βλέπε Βρυξέλλες- γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κ. Λίντνερ είναι ενδεχομένως «σκληρότερος» κι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας  και δεν αποκλείουν να τεθεί άμεσα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θέμα επαναφοράς των αυστηρών κανόνων για το χρέος από το 2023.

Οι κανόνες για το χρέος

Η πανδημία του κοροναϊού με τις καταστροφικές συνέπειες στις οικονομίες όλων των χωρών μελών, οδήγησε σε:

  • αναπόφευκτη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής,
  • αύξηση των ελλειμμάτων λόγω των δημοσίων δαπανών στήριξης της οικονομίας σε όλες τις χώρες και
  • μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους.

Έτσι ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει αρχίσει η συζήτηση για αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει σταδιακή απόσυρση των μέτρων το 2022, ώστε να μην υπάρξει έκρηξη της ανεργίας και λουκέτα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δεν φαίνεται να ενστερνίζεται τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην μετά κορονοϊό εποχή.

Τι προβλέπει η προγραμματική συμφωνία

Στο κείμενο που υπέγραψαν τα τρία κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες, υπάρχει μία πολύ προσεκτική διατύπωση για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

  • «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει επιδείξει την ευελιξία του. Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, να διατηρήσουμε την βιωσιμότητα του χρέους και την διατήρηση των φιλικών προς το κλίμα επενδύσεων. Η περαιτέρω εξέλιξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να βασίζεται σε αυτούς τους στόχους για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας ενόψει των προκλήσεων της εποχής. Το σύμφωνο θα πρέπει να γίνει πιο απλό και πιο διαφανές».

Γερμανοί οικονομολόγοι και αναλυτές διαρρέουν εκτιμήσεις τους στο Τύπο σύμφωνα με τις οποίες ο Κρίστιαν Λίντνερ, που είχε θέσει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών ώστε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας, θα εκβιάζει διαρκώς με αποχώρηση από το συνασπισμό προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Οι ελπίδες στον Σολτς

Οι ελπίδες των Ευρωπαίων και κυρίως των χωρών του νότου εναποτίθενται στο νέο γερμανό Καγκελάριο  Ολαφ Σολτς, αφού ο  σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ήταν αυτός που στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ας σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, με στόχο όχι μόνο την αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας αλλά και τη μονιμοποίηση θεσμών όπως το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να στηρίζονται οι οικονομίες των χωρών μελών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή