Θα μπει το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ; Τι σκέφτεται ο Ανδρουλάκης και τι ξέρει ο Μητσοτάκης γι’ αυτό.

    Ασαφείς και επικίνδυνες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις τα μερίσματα και τις γονικές παροχές

     

    Θα μπει το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ; Το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται -τη στιγμή αυτή, τουλάχιστον- να συνδράμει σε κυβερνητικό σχήμα με τη Νέα Δημοκρατία. Επιτελικά στελέχη του θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το οδηγούσε στην “κατάσταση που βρέθηκε μετά την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου”, κάτι που τώρα “θα οδηγούσε το κόμμα στην πλήρη κατάρρευση”.

    Ο Νίκος  Ανδρουλάκης θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης “θα βρει, με κάποιο τρόπο,  λύση συγκυβέρνησης στα δεξιά του”. Έτσι, με ένα τέτοιο σενάριο στο μυαλό του (που ορισμένοι συνεργάτες του δεν κρύβουν, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, ότι – σε επίπεδο κομματικού συμφέροντος –  είναι η  “καλύτερη λύση για το ΠΑΣΟΚ”), έχει επιλέξει “αυτόνομη πορεία” προσβλέποντας ότι στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να παίξει “ρόλους αντίβαρου στην λαϊκίστικη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και να ισχυροποιήσει τη θέση του στην πολιτική ζωή, ως κόμμα που αντιπολιτεύεται με ευθύνη”. Άλλωστε ο κ. Ανδρουλάκης αδημονεί να “αναμετρηθεί” με εαυτόν και αλλήλους ως αντιπολιτευόμενος στη Βουλή και η νέα ηγετική ομάδα του είναι νέοι πολιτικοί, δεν βιάζονται… (Από την ανάλυση του Θοδωρή Καλούδη)

    ***

    Τι γνωρίζει ο Μητσοτάκης. Αυτή την εκδοχή προφανώς την έχει υπόψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως γνωρίζει ότι το momentum της αυτοδυναμίας που είχε η ΝΔ πριν τα Τέμπη έχει χαθεί. Ναι μεν εξακολουθεί να την επιδιώκει – και όλα θα κριθούν από το ποσοστό που θα λάβει στην πρώτη κάλπη – αλλά ήδη προβληματίζεται για το τι θα συμβεί, αν δεν έχει τα απαραίτητα “κουκιά” στη δεύτερη κάλπη. (Για να τα αποκτήσει θα πρέπει, λένε οι δημοσκόποι, να πάρει 33%+ στις εκλογές της απλής αναλογικής. Αν κινηθεί στο 30% – επειδή οι “θυμωμένοι” της ΝΔ θα ψηφίσουν “διάφορα” κόμματα – θα βγει μεν πρώτος αλλά “δεν θα είναι ο νικητής”, συνεπώς δεν θα έχει τον αέρα που χρειάζεται στη δεύτερη κάλπη).

    Η συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ (σε ένα ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό) δεν υπάρχει ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έτσι, πριν αναζητήσει άλλες λύσεις, ο κ. Μητσοτάκης  ασκεί μια ισχυρή πίεση στον κ. Ανδρουλάκη να πάρει θέση, ώστε αν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ “κάνει καραμπίνα”, ό,τι προκύψει ως συνεργασία, στη συνέχεια, να αποτελεί “ανάγκη να μην μείνει ακυβέρνητος ο τόπος”. (Από την ανάλυση του Θοδωρή Καλούδη)

    ***

    Κόντρα στις αναχρονιστικές αντιλήψεις. “Το μήνυμα Μητσοτάκη στη συνέντευξη της Τρίτης ήταν τελικά ότι ο ίδιος προσωπικά (που συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από το κόμμα του σύμφωνα με τις μετρήσεις) μπορεί να πάει κόντρα στις αναχρονιστικές αντιλήψεις.

    Αυτό προέκυψε και από την κομματική αυτοκριτική που έκανε, ως πρόεδρος της ΝΔ, για τους διορισμούς που έκαναν κυβερνήσεις της στο παρελθόν: «Ναι και εμείς κάναμε υπερβολικούς… Κάναμε περισσότερους διορισμούς ενδεχομένως από όσους θα έπρεπε, σε άλλες περιόδους που ήμασταν κυβέρνηση. Είχα πιστεύω το θάρρος να ασκήσω κριτική σε αυτές τις πολιτικές τότε, ως απλός βουλευτής. Δεν ήμουν κάτι παραπάνω» είπε.

    Η ανάδειξη βεβαίως του μεριδίου ευθύνης της ΝΔ για το μεταπολιτευτικό κομματικό κράτος που εγκαθίδρυσε αρχικά το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 (αντικαθιστώντας το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς) «φωτογραφίζει» καταφανώς το υπόδειγμα Κώστα Καραμανλή – Παυλόπουλου την περίοδο 2004-2009.  Κυρίως όμως έχει δηκτικό χαρακτήρα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

    Κοντολογίς, προτείνει μια νέα διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με την οποία τα δύο αυτά κόμματα υπερασπίζονται το «παλιό» και τους «θύλακες του αναχρονισμού» στο κράτος, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπορεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις που θέλουν την αλλαγή, την αξιολόγηση και τον εκσυγχρονισμό”. (Αλέκος Παπαναστασίου,  Protagon.gr”)

    ***

    Ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Η κατακόρυφη μείωση της έντασης και η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο συμβαδίζουν σχεδόν απόλυτα και με την κατάσταση στο επιχειρησιακό πεδίο. Οι δύο πλευρές, εκτός από το άνοιγμα των διαύλων που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν σε αυτή την προεκλογική φάση, έχουν καταλήξει και σε άτυπη συμφωνία ώστε να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.

    Συγκεκριμένα, σε ναυτικό επίπεδο Αθήνα και Aγκυρα έχουν ατύπως συμφωνήσει ότι μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το εκλογικό τοπίο και ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στις δύο χώρες, δεν θα γίνουν ναυτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με την εξαίρεση, βεβαίως, των νατοϊκών ή άλλων πολυεθνικών συνεργασιών.

    ***

    Η “θετική ατζέντα”. Οι Υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, και της Τουρκίας, Πρέσβης Burak Akçapar, συναντήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2023, στην Άγκυρα, για τον 4o γύρο συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο πλευρών, κατά τη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος.

    Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα. Τέθηκε επίσης, το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου. Δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτή τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας.

    ***

    Οι “ισορροπίες” Ερντογάν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ την ισορροπιστική πολιτική που ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να ακολουθήσει για διάφορα ζητήματα μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την χώρα του.

    Σύμφωνα, λοιπόν, με το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να κάνει πίσω σε καίρια ζητήματα. «Ακόμη και στη διαλυμένη σχέση με τη γειτονική Ελλάδα υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας», σχολιάζει το RND: «Σε συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου συναδέλφου του και “αγαπητού φίλου” Μεβλούτ Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου υποσχέθηκε την υποστήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θέλει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού». Το τι σημαίνουν όλα αυτά, μόνο ο χρόνος αναμένεται να δείξει.

    ***

    Κατώτατος και σε τουρισμό – σίτιση. Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια με την νέα αύξηση της τάξεως του 9,4% να τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου. Ο νέος μεικτός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ και η αύξηση του συμπαρασύρει προς τα πάνω εκτός από επιδόματα που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό και τους μισθούς σε ειδικότητες στον επισιτισμό και στον τουρισμό που βάσει των συλλογικών συμβάσεων είναι μικρότεροι του νέου κατώτατου μισθού, δηλαδή κάτω των 780 ευρώ.

    Όπως αναφέρουν εργατολόγοι στις περιπτώσεις αυτές οι μισθοί για τις ειδικότητες που υπολείπονται του κατώτατου μισθού, οι μισθοί αναπροσαρμόζονται αυτόματα στο ύψος του κατώτατου από την 1η Απριλίου. Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους που θα δουν αλλαγές στον μισθό τους. (Αθανασία Ακριβού, Καθημερινή)

    ***

    Ράλι στις τιμές αγοράς των διαμερισμάτων. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το δ’ τρίμηνο του 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 12,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ για το 2022 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1%, έναντι αύξησης 7,6% το 2021. Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 12,1% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 12,2% για τα παλαιά, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.

    Για το 2022, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 11,8%, έναντι αύξησης 8,2% το 2021, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 10,5%, έναντι αύξησης 7,2% το 2021.

    Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δ’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 ήταν 15,2% στην Αθήνα, 14,5% στη Θεσσαλονίκη, 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2022, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2021 ήταν 13,0%, 11,8%, 10,0% και 7,4% αντίστοιχα.

    ***

    Tο 78% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις to 2022. Την ετήσια «Γενική Έρευνα Αποδοχών και Παροχών για το 2022» ολοκλήρωσε πρόσφατα η KPMG στην Ελλάδα στην οποία συμμετείχαν 118 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (λιανεμπορίου, καταναλωτικών προϊόντων, υψηλής τεχνολογίας, ασφαλιστικός, φαρμακευτικός).

    Από τα συμπεράσματα της έρευνας, το 78% των επιχειρήσεων έδωσαν αυξήσεις σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων το 2022 με το ποσοστό των αυξήσεων να κινείται στο 2,1%. Επίσης, το ποσό που δόθηκε ως μπόνους (bonus) απόδοσης συνολικά το 2022 ανήλθε κατά μέσο όρο στο 9% των συνολικών ετήσιων βασικών αποδοχών. Την ίδια στιγμή, 6 στις 10 επιχειρήσεις παρέχουν ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων, με το 80% αυτών να παρέχει τέτοια προγράμματα στους εργαζόμενους ταυτόχρονα με την πρόσληψή τους. Ποσοστό 88% και 96% των επιχειρήσεων προσφέρουν προγράμματα ασφάλισης ζωής και υγείας αντίστοιχα.

    ***

    Επιφυλακτικό βήμα από τη Fed. Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε χθες η Federal Reserve -επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών- επιλέγοντας να κινηθεί προσεκτικά εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75%-5,00%. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία των επιτοκίων, οι 10 από τους 18 αξιωματούχους της Fed αναμένουν μία ακόμα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ώς το τέλος του έτους, στο 5,25%.

    ***

    Τζερόμ Πάουελ: Στόχος 2% πληθωρισμός. Την πλήρη δέσμευση της Federal Reserve να επαναφέρει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στον στόχο του 2% επανέλαβε ο πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, παρότι παραδέχθηκε ότι τα πρόσφατα “μεμονωμένα” -όπως τα χαρακτήρισε- προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο της χώρας εγείρουν νέες προκλήσεις.

    Όπως σημείωσε, η Fed “γνωρίζει πως τα μεμονωμένα τραπεζικά προβλήματα μπορούν να απειλήσουν το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν αντιμετωπιστούν”. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόσθεσε δε ότι “οι καταθέσεις όλων είναι ασφαλείς”.

    ***

    Τι εκτιμά η Goldman Sachs για τις μετοχές. Μετά από ένα δυνατό ξεκίνημα του έτους, οι ευρωπαϊκές αγορές χτυπήθηκαν από ένα απότομο sell-off, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αρχίσει και ασκούν ισχυρή πίεση στον τραπεζικό τομέα. Συνολικά, οι απώλειες στην αγορά μετοχών μέχρι στιγμής ήταν μικρές: ο πανευρωπαϊκός δείκτης των blue chips, Euro STOXX 50, συνεχίζει να καταγράφει κέρδη από την αρχή του έτους και η πτώση από τα υψηλά των μέσων του Φεβρουαρίου ήταν περίπου 6%, αρκετά μακριά από μία bear market.

    Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πρόσφατη διόρθωση ταιριάζει σε γενικές γραμμές με μια προοπτική χαμηλής απόδοσης για τις παγκόσμιες μετοχές. Η άνοδος των μετοχών περιορίζεται από το χαμηλό διαθέσιμο risk premium των μετοχών και από τις σχετικά αδύναμες προοπτικές για την κερδοφορία, δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη υψηλά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο, η Goldman συνεχίζει να συστήνει άμυνα με overweight θέσεις στα μετρητά.

    Η Goldman παραμένει επίσης overweight στους κλάδους αξίας που επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. Παράλληλα, κοιτάει και κλάδους μετοχών “ανάπτυξης”, δεδομένης της μέτριας επιβράδυνσης της οικονομίας, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι ΑΠΕ και οι αμυντικοί κλάδοι.

    ***

    Από τι πέθανε ο Μπετόβεν. Διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκρυπτογράφησε για πρώτη φορά το γονιδίωμα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από τούφες μαλλιών του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Όπως διαπιστώθηκε, ο Μπετόβεν είχε προδιάθεση για ηπατική νόσο και είχε μολυνθεί από ηπατίτιδα Β που σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδήγησε στο θάνατό του.

    Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Κέντρο Μπετόβεν του Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ, η Αμερικανική Εταιρεία Μπετόβεν, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης, το Πανεπιστήμιο της Βόννης, η εταιρεία γενετικών δοκιμών «FamilyTreeDNA», το Μουσείο Μπετόβεν στη Βόννη και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία.

    Για την παρούσα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Current Biology», μελετήθηκαν πέντε τούφες μαλλιών, όλες από τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του Μπετόβεν, οι οποίες, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι «σχεδόν σίγουρα αυθεντικές».

     

     

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή