Θα «τραβήξει» 31 η κυβέρνηση; Οι φιλόδοξοι στόχοι μέχρι το τέλος του 2023 – Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία – Η επενδυτική βαθμίδα

ελληνική οικονομία

Μπορεί το «31» να αποδειχθεί τυχερό για το οικονομικό επιτελείο, όπως το παιχνίδι που παίζαμε με την τράπουλα μικροί;

Τόσοι είναι οι μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2023 και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου πολλά πράγματα στη χώρα μας θα έχουν αλλάξει ασφαλώς προς το καλύτερο.

Πρώτο στοίχημα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα χρησιμοποιώντας τα ευρωπαϊκά κονδύλια και κυρίως τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει επιστρέψει σε πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το οικονομικό επιτελείο βασιζόμενο και στις εκτιμήσεις των ειδικών θεωρεί ότι θα έχει ελεγχθεί η πανδημία σε τέτοιο βαθμό που δεν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας πέραν του 2022.

Η σημαντική ανάκαμψη το 2021 που θα καλύψει τουλάχιστον τις μισές απώλειες του 2020, λόγω της πανδημίας, και η ακόμη μεγαλύτερη ανάκαμψη το 2022 θα συμβάλλουν, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στην επόμενη χρονιά.

Δεύτερο βήμα η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας

Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος ο επόμενος θα είναι η επίτευξη επενδυτική βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. Ο στόχος αυτός θεωρείται εφικτός να επιτευχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η επίτευξη αυτού του στόχου θα αλλάξει πολλά πράγματα στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, αφού η Ελλάδα, με βάση και τα σημερινά δεδομένα θα μπορεί να δανείζεται με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια. Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και περιλαμβάνει νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,  εκτιμάται ότι αυτό είναι βιώσιμο και κινείται πτωτικά ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η κρίσιμη παράμετρος του χρέους

Στο βασικό σενάριο της ανάλυσης το ελληνικό χρέος, παρά το γεγονός ότι παραμένει σταθερά πάνω από το 100% του ΑΕΠ, έως το 2041 η τροχιά του θα είναι καθοδική. Στο αρνητικό σενάριο  η αποκλιμάκωση διακόπτεται το 2021, λόγω των δαπανών αντιμετώπισης της πανδημίας και από το επόμενο έτος αρχίζει να κινείται και πάλι καθοδικά.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος το 2020 έφθασε στα 341,023 δισεκατομμύρια  ευρώ ή στο 205,6% του ΑΕΠ ενώ  για το 2021 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 204,8% του ΑΕΠ ή στα 352,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο βλέπει την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 ενώ στοχεύει και στον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι τα τέλη του 2022.

Η 10η αξιολόγηση

Την επόμενη εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση καθώς και με τις προβλέψεις της για το επόμενο εξάμηνο θα καταστεί σαφές πως οι θεσμοί «βλέπουν» την προσπάθεια της χώρας μας να επουλώσει τις πληγές από την πανδημία και την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή