Θα βγάλει… φλύκταινες ο Ερντογάν: Η Ουάσινγκτον στέλνει F-35 στην Ινδία, προκειμένου να πείσει το Νέο Δελχί να αγοράσει όπλα «made in USA»

Αμερικανικά ΜΜΕ: Γιατί μια ελληνική μοίρα F-35 θα άλλαζε τα δεδομένα

Την ώρα που η Ουάσινγκτον απειλεί την Άγκυρα με νέες κυρώσεις, αν παραλάβει τη δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 -το οποίο, όμως, έχει επιτρέψει… μετά βαΐων και κλάδων να προμηθευτεί η Ινδία- και αποκλείει την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, στέλνει δύο μαχητικά 5ης γενιάς, προκειμένου να… γοητεύσει το Νέο Δελχί.

Σε μια απόπειρα να τραβήξουν την Ινδία μακριά από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, που αποτελεί τον βασικό της προμηθευτή σε οπλικά συστήματα, αλλά και αποδεικνύοντας τον αυξημένο στρατηγικό ρόλο που αποδίδουν στη χώρα, οι ΗΠΑ έστειλαν τεράστια αντιπροσωπεία στην εβδομαδιαία αεροπορική έκθεση Aero India 2023, και δύο F-35 (περισσότερο για λόγους επίδειξης, απ’ ότι φαίνεται), με στόχο να κλείσουν συμφωνίες για την ανανέωση του στόλου της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος με εξαίρεση 36 Rafale, στηρίζεται κυρίως σε ρωσικά μαχητικά, κάποια από την εποχή της ΕΣΣΔ, και παλιότερα Mirage και Jaguar.

Τι προσφέρουν οι Αμερικανοί

Για να γίνει κατανοητή η επίδραση της Ρωσίας στην Ινδία αρκεί να αναφερθεί ότι είχε προμηθεύσει το Νέο Δελχί με όπλα περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και είχε κάνει παραγγελίες για 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει πωλήσεις όπλων αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία τα τελευταία έξι χρόνια, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων Apache, Chinook και MH-60, πυραύλων, συστημάτων αεράμυνας, ναυτικών όπλων και αεροσκαφών παρακολούθησης P-8I Poseidon.

Στην παρούσα φάση, τα μαχητικά F/A-18 Super Hornets της Boeing ήδη έχουν μπει στο παιχνίδι για τα αεροσκάφη που θα «επανδρώσουν» το δεύτερο αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού, ενώ το F-21 της Lockheed Martin, ένα αναβαθμισμένο F-16 σχεδιασμένο για την Ινδία που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Aero India 2019, προσφέρεται στην ινδική Πολεμική Αεροπορία. Όσον αφορά στο F-35, δεν εξετάζεται από την Ινδία «προς το παρόν», σύμφωνα με πηγή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Υψηλή στρατηγική συνεργασία

Για το θέμα ανεξάρτητος αναλυτής εκτίμησε ότι η παρουσία των δύο μαχητικών 5ης γενιάς «δεν ήταν ένα βήμα πωλήσεων», αλλά μάλλον ένα μήνυμα για τη σημασία της διμερούς αμυντικής σχέσης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα προσφερόταν στην Ινδία, ο υποναύαρχος Μάικλ Λ. Μπέικερ, στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ινδία, είπε ότι η συζήτηση με το Νέο Δελχί βρίσκεται σε «πολύ πρώιμα στάδια», αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον δεν «ξέκοψε» τη συζήτηση περί μελλοντικής πώλησης των stealth μαχητικών στην Ινδία.

Άλλωστε, η Ινδία, μαζί με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, συνθέτουν τη συμμαχία Quad που αποτελεί άλλη μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και να αποκόψει την Κίνα από τις όποιες βλέψεις μπορεί να έχει στην περιοχή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη συμμαχία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, για την προμήθεια στην Καμπέρα πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, κίνηση, μάλιστα, που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας, καθώς ακυρώθηκε παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων.

Ισχνή ρωσική παρουσία

Όσο για τη Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, είναι εμφανές ότι η παρουσία της στην έκθεση είναι υποβαθμισμένη. Η κρατική εταιρεία εξαγωγής εξοπλισμών Rosoboronexport είχε κοινό περίπτερο με την United Aircraft και την Almaz-Antey, παρουσιάζοντας μικροσκοπικά μοντέλα αεροσκαφών, φορτηγών, ραντάρ και τανκς, ενώ σε προηγούμενες εκθέσεις η Rosoboronexport και τα ρωσικά προϊόντα είχαν πιο κεντρική θέση, αν και η Ρωσία δεν έχει φέρει μαχητικό αεροσκάφος στην Aero India για τουλάχιστον μια δεκαετία. Η ισχνή ρωσική παρουσία, πάντως, αποδίδεται και σε ανησυχία της Ινδίας για πιθανές καθυστερήσεις στη ρωσική εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πάντως, η Ινδία, παρά τις καλές σχέσεις με τη Δύση, έχει σταθεί αρωγός της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς αρνείται να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα και παραμένει ένας από τους καλύτερους πελάτες του Πούτιν, όσον αφορά στις αγορές -και, λένε οι «κακές γλώσσες», στο «καθάρισμα» και πώλησή στη Δύση- του ρωσικού αργού πετρελαίου, συνεχίζοντας να γεμίζει τα ταμεία του Κρεμλίνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή