Θεαματική η αύξηση του παγκόσμιου χρέους: αναμένεται να ξεπέρασει τα 255 τρισ. δολάρια το 2019

Mε καλπάζοντα ρυθμό αυξανεται το παγκόσμιο χρέος, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε από την κατάρρευση της Lehman Brothers και οδήγησε την Ευρωζώνη σε πολιτικές λιτότητας.

Η έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) προβλέπει ότι το παγκόσμιο χρέος φέτος θα ξεπεράσει τα 255 τρισ. δολάρια. Το πρώτο εξάμηνο του έτους παρατηρήθηκε αύξηση του χρέους κατά 7,5 τρισ. δολαρίων, γεγονός που οφείλεται κατά 60% στις ΗΠΑ και την Κίνα. Το χρέος είναι πλέον τρεις φορές υψηλότερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ, και αναμένεται να αυξηθεί με τους ίδιους ρυθμούς έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την έκθεση:

  • Το χρέος των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο φέτος θα ξεπεράσει  τα 70 τρισ. δολάρια
  • Αντίστοιχο θα είναι και το χρέος των αναδυόμενων αγορών (δημόσιο, εταιρικό, χρέος νοικοκυριών και χρέος τραπεζικού τομέα). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρατικά χρέη παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση το πρώτο εξάμηνο (1,5%). Ακολουθούν τα χρέη των επιχειρήσεων με αύξηση περί το 1%.

Υπολογίζεται ότι μετά την κρίση του 2008, οι κυβερνήσεις έχουν δανειστεί κοντά στα 30 τρισ. δολαρια, οι εταιρείες 25 τρισ. δολάρια, τα νοικοκυριά 9 τρισ. δολάρια και οι τράπεζες 2 τρισ. δολάρια. Αύξηση έχει σημειωθεί και στην παγκόσμια αγορά ομολόγων από 87 τρισ. δολάρια το 2009 σε πάνω από 115 τρισ. δολάρια σήμερα.

Στις ΗΠΑ ολοένα και μεγαλώνει η ανησυχία των οικονομολόγων για τον χαοτικό κρατικό προυπολογισμό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο και συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του παγκόσμιου χρέους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται μια πιθανή διολίσθηση της οικονομίας με τον πρόεδρο της Fed Τζοέλ Πάουελ να καθιστά σαφές στην Joint Economic Committee ότι εάν δεν μαζευτεί ο προυπολογισμός του κράτους το (οικονομικό) μέλλον τόσο των ΗΠΑ όσο και του υπόλοιπου κόσμου προβλέπεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Καμία δημοσίευση για προβολή