Θέλει η Τουρκία να… αγιάσει, αλλά η Αίγυπτος δεν την αφήνει: Να φύγουν όλοι οι μισθοφόροι από τη Λιβύη, το σκληρό μήνυμα του Καΐρου

Μπορεί η Τουρκία να προσπαθεί εναγωνίως να δείξει ότι σταδιακά ξεπερνά τα προβλήματα στις σχέσεις της με την Αίγυπτο και ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε φάση επαναπροσέγγισης, ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα «προσγειώνει απότομα» την Άγκυρα.

«Να φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες»

Έτσι, ως απάντηση στο «στενό μαρκάρισμα» της Τουρκίας, η Αίγυπτος διά στόματος του ΥΠΕΞ της, Σαμέχ Σούκρι, έστειλε το σαφές μήνυμα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), Αμπντουλαγιέ Μπατίλι, ότι δεν δέχεται την παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη και ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Ο Σούκρι εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη του Καΐρου για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη και την κεντρική θέση και την αμεροληψία του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, που τον βοηθά να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μερών στη Λιβύη και στη διεθνή κοινότητα». Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ανάγκη διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση και να επιτευχθούν οι φιλοδοξίες του λιβυκού λαού.

Μήνυμα προς την Άγκυρα

Ο Σούκρι τόνισε επίσης την ανάγκη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Η Τουρκία διατηρεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα και ο επικεφαλής της διπλωματίας του Καΐρου ξεκαθάρισε ότι «η Αίγυπτος δεν ανέχεται την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη».

Τον περασμένο μήνα, ο Σούκρι και ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, εξέφρασαν την απόρριψή τους για την ενεργειακή συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας και κατηγόρησαν την Τουρκία ότι εκμεταλλεύεται «την ταραγμένη κατάσταση στη Λιβύη για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και να δημιουργήσει μια περιφερειακή ηγεμονία». Οι κ.κ. Σούκρι και Δένδιας τόνισαν επίσης ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) στην Τρίπολη είναι παράνομη από τις 24 Δεκεμβρίου και δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Δύσκολη πορεία παρά τους κομπασμούς

Όλα αυτά προδιαγράφουν μια δύσκολη πορεία για την Άγκυρα, όσον αφορά στην αναθέρμανση των σχέσεών της με το Κάιρο, σχέσεις που είχαν κυριολεκτικά γίνει σμπαράλια όταν ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέτρεψε με το πραξικόπημα του 2013 τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο -και υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- Μοχάμεντ Μόρσι. Η Τουρκία καταδίκασε το πραξικόπημα και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο, παρέχοντας, παράλληλα, άσυλο σε πολλούς αντιφρονούντες, προερχόμενους κυρίως από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, και με την Τουρκία να βλέπει ότι Ελλάδα και Αίγυπτος αναπτύσσουν κοινό βηματισμό σε πολλά πεδία, δικαιολογούνται τόσο οι κομπασμοί του Ερντογάν, ότι θα προχωρήσει η εξομάλυνση με την Αίγυπτο και ότι στο Κατάρ πέρα από τη χειραψία είχε και συνάντηση 30-45 λεπτών με τον αλ Σίσι, αλλά και ο εκνευρισμός του με την Αθήνα, την οποία κατηγόρησε ότι «δεν έχει δουλειά να εμπλέκεται εδώ πέρα. […] Υπήρξαν κάποιοι που ήθελαν να μετατρέψουν τη δική μας δυσαρέσκεια με τις χώρες του Κόλπου κατά το δοκούν. Φυσικά όταν αυτό αποκαταστάθηκε, τα παιχνίδια τους χάλασαν. Ανάμεσά τους και τα ΗΑΕ».

Αποκρούοντας την επίθεση φιλίας

Στον αντίποδα των μεγαλοστομιών του Ερντογάν, οι δηλώσεις Σούκρι περί Λιβύης, αλλά και περί της ακυρότητας των συμφωνιών της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι η Αίγυπτος δεν θα δεχθεί εύκολα την επίθεση φιλίας της Άγκυρας, ούτε θα επιτρέψει στην Τουρκία να παίζει «παιχνίδια εξουσίας» στη γειτονιά της. Υπενθυμίζεται ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, στη διάρκεια του εμφυλίου στη Λιβύη είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός της χώρας, προκειμένου να στείλουν μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν επέκταση της «φωτιάς».

Ωστόσο, ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά ότι αν αποσύρει τους μισθοφόρους του από τη Λιβύη, χάνει έναν ισχυρό «μοχλό πίεσης» προς την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, η οποία μοιάζει να συνεργάζεται άψογα με την Άγκυρα, σε αντίθεση με τη λιβυκή Εθνοσυνέλευση, η οποία δεν είναι και τόσο… θερμή έναντι της τουρκικής επιρροής στη χώρα. Και, φυσικά, άλλο ένα μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου παραμένει η φιλική στάση του καθεστώτος Ερντογάν προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το «βήμα» που δίνει σε διάφορους αντιφρονούντες που έχουν καταφύγει από την Αίγυπτο στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή