Θέλει ο Ερντογάν να κρυφτεί…: Όλο και πιο κοντά στη Ρωσία, όλο και πιο μακριά από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ η Τουρκία

Τα τρία μαθήματα του 2022 για το 2023 : Οι αυταρχικοί ηγέτες δεν είναι άτρωτοι

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Τούρκος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα φροντίσει να διατηρήσει καλές σχέσεις και με τη Μόσχα και με το Κίεβο, προσθέτοντας, μάλιστα ότι βλέπει τον εαυτό του ως πιθανό διαμεσολαβητή για ειρήνευση στην περιοχή.

Από τότε ως σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει να έχει τηρήσει το λόγο του: η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια και know-how στην Ουκρανία, μεσολάβησε ώστε να εξαχθούν τα ρωσικά και ουκρανικά σιτηρά και να αποτραπεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έκανε τον οικοδεσπότη σε απόπειρα συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και, παράλληλά, πλην ελαχίστων (συμβολικού χαρακτήρα) κινήσεων, δεν επέβαλλε καμία κύρωση στη Ρωσία και συζητά το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε κέντρο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αγάπη για τη Ρωσία

Θα έλεγε κάποιος ότι ο Τούρκος πρόεδρος με τη στάση του έχει φροντίσει να δείξει στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς «πώς γίνεται». Ωστόσο, η ωμή πραγματικότητα λέει ότι ο Ερντογάν με τη στάση του ευνοεί κατά κύριο λόγο της επιδιώξεις του Κρεμλίνου (ας μην ξεχνούμε και τα «ανατολίτικα παζάρια» στα οποία έχει επιδοθεί σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ουσιαστικά προκαλώντας «έμφραγμα» στη συμμαχία) και ότι η Τουρκία μοιάζει πλέον να έχει μετατοπιστεί μακριά από τη Δύση και όλο και πιο κοντά στη Μόσχα.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και που τα αποτελέσματά της δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη σε κανένα: σχεδόν το 73% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, το 62,6% εκτιμά ότι η Ρωσία βοηθά την τουρκική οικονομία και σχεδόν τα δύο τρίτα θεωρούν τη Ρωσία ως φιλική χώρα για την Τουρκία, και μόλις το 24,2% την αντιμετωπίζει ως δύναμη εχθρική προς τη χώρα.

«Αποκομμένοι από τη Δύση»

Ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα καταγράφονται όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με τον διευθυντή του ινστιτούτου που πραγματοποίησε την έρευνα να σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μπορούμε να πούμε ότι οι πολίτες αισθάνονται πιο αποκομμένοι από τη Δύση και πιο κοντά στη Ρωσία». Μάλιστα, σε δημοσκόπηση του περασμένου Μαΐου, μόλις το 33,7% των Τούρκων θεωρούσε τη Ρωσία ως κύρια υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ το 48,3% επέρριπτε την ευθύνη της σύρραξης στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα την πολιτική ουδετερότητας της κυβέρνησης του Ερντογάν.

Αν και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, ιδίως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και συνολικά με τη Δύση έχουν… ξινίσει, ενώ, αντιθέτως, υπάρχει διαρκής προσέγγιση της Άγκυρας με τη Μόσχα, κάτι που υπογραμμίστηκε και από τη συμφωνία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400 το 2017, συμφωνία που επέφερε την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και την επιβολή κυρώσεων στην αμυντική της βιομηχανία από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Η Μόσχα παρακολουθεί…

H κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται, παρακολουθείται από τη Μόσχα με ενδιαφέρον, αν και Ρώσοι αξιωματούχοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κόψει τους δεσμούς της με τη Δύση, όσο κι αν επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών. Άλλωστε, και στην έρευνα το 60% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της τουρκικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, κάτι που δείχνει ότι τα αντιδυτικά αισθήματα δεν «θαμπώνουν» την κρίση των Τούρκων σχετικά με τη σημασία της διαρκούς πρόσδεσης της χώρας στο άρμα της Δύσης.

Παράλληλα, η Μόσχα φαίνεται να εκτιμά ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να «ψαρέψει» στα θολά νερά που η σύγκρουση στην Ουκρανία δημιουργεί, ώστε να ενισχύσει το προφίλ του και το προφίλ της Τουρκίας στη Δύση, υποδυόμενος τον μεσολαβητή για την ειρήνευση στην περιοχή. Από την άλλη, ωστόσο, οι διαρκείς πιέσεις της Δύσης, τα «όχι» της Ουάσινγκτον σε απαιτήσεις της Άγκυρας, η απουσία προόδου στην προσπάθεια ειρήνευσης στην Ουκρανία και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές ίσως έχουν δραματικές επιδράσεις στη στάση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή