Θέλει ο Τραμπ να κάνει πόλεμο με το Ιράν πριν φύγει; – Που οδηγεί η δολοφονία του αρχιτέκτονα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης

Τραμπ Ιράν
Της Νικόλ Λειβαδάρη

Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η δολοφονία του Μόχσεν Φαχριζαντέχ, του θεωρούμενου ως «αρχιτέκτονα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόνλαντ Τραμπ έκανε retweet ένα tweet του γνωστού ισραηλινού δημοσιογράφου Γιόσι Μέλμαν.

  • Το tweet έγραφε: « Ο Μόχσεν Φαχριζαντέχ δολοφονήθηκε στην Νταμαβάντ, ανατολικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ιράν. Ηταν ο επικεφαλής του μυστικού στρατιωτικού προγράμματος του Ιράν και καταζητείτο για πολλά χρόνια από την Μοσάντ. Ο θάνατός του αποτελεί τεράστιο ψυχολογικό, αλλά και επιχειρησιακό πλήγμα για το Ιράν».

Κατά κάποιους, το retweet αυτό ήταν το μήνυμα ικανοποίησης του Ντόναλντ Τραμπ για την δολοφονία. Κατά ορισμένους, θα μπορούσε να είναι και μήνυμα εμπλοκής των ΗΠΑ στην επίθεση, αλλά αυτό εντάσσεται στην σφαίρα των εκτιμήσεων που, ιστορικά, δεν αποδεικνύονται ποτέ.

Επιδιώκει ο Τραμπ θερμό επεισόδιο με το Ιράν;

Το βέβαιο είναι πως η δολοφονία Φαχριζαντέχ ανοίγει νέα πηγή γεωπολιτικής έντασης και αβεβαιότητας στις κρίσιμες πενήντα ημέρες που απομένουν έως την αλλαγή ηγεσία στον Λευκό Οίκο. Και, μαζί, επαναφέρει στο προσκήνιο τους σχεδιασμούς Τραμπ, που πρόσφατα αποκάλυψαν οι New York Times, για «θερμό επεισόδιο» με την Τεχεράνη.

Ηταν μόλις λίγες μέρες μετά την ήττα του στις εκλογές όταν ο Ντόναλντ Τραμπ – όπως έγραψαν χωρίς να διαψευστούν οι ΝΥΤ – συγκάλεσε σύσκεψη στον Λευκό Οίκο και ζήτηση να του παρουσιάσουν σχέδιο για τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.

Τότε, με την προειδοποίηση ότι ρισκάρει γενικευμένη πολεμική σύρραξη, οι σύμβουλοι και οι επιτελείς του τον έπεισαν να μην προχωρήσει. Κατά την αμερικανική εφημερίδα όμως, ο Τραμπ κατέστησε σαφές σε εκείνη την ίδια σύσκεψη πως διατηρεί την δυνατότητα στρατιωτικού χτυπήματος σε άλλον ιρανικό στόχο.

Η χθεσινή δολοφονία Φαχριζαντέχ, έξω από την Τεχεράνη, επαναφέρει εκείνο το σχέδιο στο προσκήνιο. Όπως επισημαίνει το CNN, προσώρας κανείς δεν μιλά δημοσίως για αμερικανική εμπλοκή, και η Τεχεράνη επιλέγει να δείξει ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης το Ισραήλ προειδοποιώντας με σκληρά αντίποινα.

Νετανιάχου: “Θυμηθείτε ένα όνομα: Φαχριζαντέχ”

Ο Μόχσεν Φαχριζαντέχ, όμως, χαρακτηρίζεται από τους ξένους αναλυτές ως το «πυρηνικό» και επιστημονικό ισοδύναμο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, του πανίσχυρου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν, που σκοτώθηκε μετά από αμερικανική αμερικανική αεροπορική επίθεση στην Βαγδάτη τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Φαχριζαντέχ ήταν επίσης ο άνθρωπος που ο Μπένζαμιν Νετανιάχου είχε υποδείξει ως τον εγκέφαλο πίσω από το σχέδιο κατασκευής ιρανικών κεφαλών τα οποία, όπως υποστήριζε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, είχαν καταφέρει να κλέψουν από την Τεχεράνη πράκτορες της Μοσάντ.

«Θυμηθείτε αυτό το όνομα: Φαχριζαντέχ», είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2018 ο Μπέναμιν Νετανιάχου καταγγέλλοντας ότι ο ιρανός πυρηνικός επιστήμονας ήταν ο αρχιτέκτονας του μυστικού πυρηνικού σχεδίου της Τεχεράνης, που ονομαζόταν Project Amad.

Το CNN συνδέει τα γεγονότα αυτά με την επιχείρηση του τελευταίου διαστήματος για προσέγγιση του Ισραήλ με το αραβικό τόξο που βρίσκεται απέναντι στο Ιράν – μια επιχείρηση, που γίνεται υπό την ανοιχτή καθοδήγηση και διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και είχε ως κορύφωση το μυστικό ταξίδι Νετανιάχου στην Σαουδική Αραβία πριν από λίγες ημέρες.

Η ατζέντα Μπάιντεν και η ατζέντα Τραμπ

Μιλώντας χθες στο αμερικανικό δίκτυο ο Τρίτα Πάρσι, αντιπρόεδρος του Quincy Institute for Responsible Statecraft, σχολίαζε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι μεν προφανές ποιος βρίσκεται πίσω από την δολοφονία, «αλλά οι υποψήφιοι είναι μάλλον λίγοι. Και, στο τέλος της ημέρας, ακόμη λιγότεροι έχουν τα κίνητρα και την ικανότητα να κάτι τέτοιο. Αυτό μειώνει, εκ των πραγμάτων, τους υποψηφίους σε δύο: Στο Ισραήλ και, πιθανώς, και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το CNN τονίζει εδώ και την κρισιμότητα του timing και των συσχετισμών: Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις 20 Ιανουαρίου έχει ουσιαστικά προαναγγείλει την επανέναρξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων Ουάσιγκτον και Τεχεράνης με στόχο την επανενεργοποίηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από την οποία απέσυρε τις ΗΠΑ ο Τραμπ.

Δεν είναι λίγοι, όπως σημειώνει, εκείνοι και στην Ουάσιγκτον και στο Ισραήλ που δεν θέλουν αυτήν την επιστροφή στο διπλωματικό τραπέζι – θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να ελεγχθεί η Τεχεράνη είναι οι κυρώσεις και η στρατιωτική απειλή. Και η δολοφονία Φαχριζαντέχ, είτε ως σύμπτωση είτε όχι, είναι ένα γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει ως τορπίλη στο άνοιγμα των διπλωματικών διαύλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή