Θέμα κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θέτει ο Ερντογάν: Πως “χτίζει” καθημερινά τη στρατηγική των “γκρίζων ζωνών” και κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Αθήνα

Ερντογάν Ακάρ
  • Η Τουρκία επιμένει να εγείρει ζήτημα κυριαρχίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θεωρώντας ότι έτσι αποκτά και αυτή «νομικά επιχειρήματα» έναντι της Ελλάδας.

Tο blame game του Ερντογάν συνεχίζεται : Tην ώρα που η Αθήνα αναμένει την επίσημη απάντηση της Άγκυρας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες “χτίζουν” σταθερά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών.

Αυτή τη φορά με πρόσχημα την «παραβίαση» της υποχρέωσης αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών ζήτημα.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο  Τ. Ερντογάν όσο και ο  ΥΕΘΑ Χ. Ακάρ έσπευσαν να εκφράσουν την  ενόχλησή τους για την πρόκληση, όπως τη χαρακτήρισαν, της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, δηλαδή σε νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία!!!

Επιχείρησαν, δηλαδή, να δημιουργήσουν κλίμα όταν γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν ότι πρόκειται για νησιά που αναφέρονται ρητά στις Συνθήκες και συνεπώς δεν μπορεί να αμφισβητηθούν.

Η Αθήνα, όμως, τα περιμένει όλα αυτά και διατηρεί ψύχραιμη και σταθερή στάση έναντι των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Η Άγκυρα επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα 

Όμως εκτός του παραλογισμού του να θεωρεί η Άγκυρα ως πρόκληση την επίσκεψη σε οποιαδήποτε τμήμα της ελληνικής επικράτειας, επειδή είναι… κοντά στην Τουρκία, επιχειρείται η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα, με την διασύνδεση της υποχρέωσης αποστρατικοποίησης, με την ελληνική κυριαρχία στα συγκεκριμένα νησιά, κάτι στο οποίο έχουν αναφερθεί κατά περιόδους τούρκοι αξιωματούχοι, αλλά υπάρχει σαφής αναφορά και στην ιστοσελίδα του Τουρκικού ΥΠΕΞ:

«…Στην πραγματικότητα, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατοχής της κυριαρχίας επί αυτών των νησιών και του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος τους. Η Ελλάδα, από αυτή την άποψη, δεν μπορεί να αντιστρέψει μονομερώς αυτό το καθεστώς με οποιοδήποτε πρόσχημα. Οι προαναφερθείσες διεθνείς συνθήκες που ισχύουν και, ως εκ τούτου, δεσμεύουν την Ελλάδα απαγορεύουν αυστηρά τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και φέρνουν νομικές υποχρεώσεις και ευθύνες στην Ελλάδα… Αυτές οι παράνομες ενέργειες της Ελλάδας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχουν μετατραπεί σε ζωτικής σημασίας διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών…», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τσαβούσογλου: Χωρίς την Τουρκία παιχνίδι δεν υπάρχει – Όσοι δεν το ξέρουν θα το μάθουν

Την ίδια ώρα χθες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες σε νεολαία του κόμματος στην Αττάλεια έστειλε ηχηρά μηνύματα προς τους γείτονές της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ως Τουρκία πλέον απορρίπτουμε και δεν δεχόμαστε τα παιχνίδια που άλλοι μηχανεύονται. Τώρα, η Τουρκία είναι μια ισχυρή Τουρκία, μια Τουρκία που εκείνη ορίζει το παιχνίδι. Σήμερα, όχι μόνο ορίζουμε το παιχνίδι, αλλά χαλάμε και όλα τα παιχνίδια που παίζονται εναντίον της χώρας και του έθνους μας.

Στη Συρία, στη Λιβύη, στην ανατολική Μεσόγειο, όπως και στο Καραμπάχ η Τουρκία όχι μόνο χάλασε τα παιχνίδια όταν κατέβηκε στο πεδίο της μάχης στο Καραμπάχ και το Αζερμπαϊτζάν, αλλά χειροκροτήθηκε από όλον τον κόσμο.

Τώρα όλοι είδαν ότι χωρίς την Τουρκία παιχνίδι δεν υπάρχει. Και θα το συνειδητοποιήσουν ακόμα περισσότερο. Σήμερα όλοι μιλούν κοιτάζοντας την Τουρκία στα μάτια. Κι όσοι δεν το μάθανε αυτό θα τους το μάθουμε καλά».

Ο παραλογισμός της έγερσης ζητήματος κυριαρχίας 

Η Τουρκία επιμένει να εγείρει ζήτημα κυριαρχίας, θεωρώντας ότι έτσι αποκτά και αυτή «νομικά επιχειρήματα» έναντι της Ελλάδας.

Βεβαίως έχει απαντηθεί διεξοδικά και επανειλημμένα και στην Τουρκία ο λόγος που η διασφάλιση της άμυνας των νησιών δεν παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και ότι τελικά επιβλήθηκε από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, ενώ έχει νομικό υπόβαθρο στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, περί νόμιμης άμυνας.

Η τουρκική πλευρά έχει θέσει στο παρελθόν το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών στις διερευνητικές επαφές, περισσότερο όμως ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Καμία δημοσίευση για προβολή