Θεοδωρικάκος: Θέλουμε η συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται τώρα να διαφωνεί με ... το ΠΑΣΟΚ για τους απόδημους

«Η συμφωνία που πέτυχε η διακομματική επιτροπή είναι ένα σημαντικό βήμα για να λυθεί το πρόβλημα που εκκρεμεί δεκαετίες. Είναι ένα προϊόν συμβιβασμού. Αυτό ήταν υποχρεωτικό αφού το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους γι΄ αυτό το νόμο. Κάναμε, όμως, το πρώτο βήμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί χιλιάδες συμπατριωτών μας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορέσουν να ψηφίσουν από τον τόπο που κατοικούν» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

  • Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα στη διακομματική» και εκφράζει την ελπίδα ότι «το ίδιο θα πράξουν και τα υπόλοιπα κόμματα που μετείχαν στη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου ως πράξη ευθύνης και λογικής».

Επίσης, σημειώνει ότι «η διακομματική, με τις αμοιβαίες υποχωρήσεις που έγιναν από όλα τα κόμματα έχει διαμορφώσει τις συνθήκες το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφισθεί σχεδόν από όλα τα κόμματα».

Ερωτηθείς για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα όσων δικαιούνται να ψηφίσουν και δεν έχουν κοντά προξενεία ή προξενικές αρχές ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώνει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «συμφωνήθηκε να στηθούν κάλπες σε όποια σημεία εκδηλωθεί πρόθεση από Έλληνες που δικαιούνται να ψηφίσουν».

Υπενθυμίζεται ότ η συμφωνία προβλέπει:

  1. Αυτοπρόσωπη παρουσία σε ειδικά εκλογικά τμήματα τα οποία μπορεί να είναι σε πρεσβείες, προξενεία, κτίρια ελληνικών κοινοτήτων ή άλλα δημόσια κτίρια του κράτους όπου διεξάγεται η ψηφοφορία
  2. Η ψήφος των εκτός Ελλάδας εκλογέων υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό αποτέλεσμα και επομένως για την κατανομή των 300 εδρών.
  3. Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15. Οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν. Εναπόκειται στα κόμματα να επιλέξουν εφόσον επιθυμούν έναν ή περισσότερους εκπροσώπους των εκτός Ελλάδας εκλογέων.
  4. Για να έχει δικαίωμα ένας εκλογέας να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πρέπει τα τελευταία 35 έτη να έχει ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα και να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου
  5. Να γίνει η σχετική τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και να είναι δυνατή η θέσπιση περιορισμών για τη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, διαδικασία η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

 

   

   

Καμία δημοσίευση για προβολή