Θερμές ώρες στην Μαύρη Θάλασσα: Εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία βλέπουν οι ΗΠΑ – Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Ε.Ε. για πιθανή εμπλοκή

Η ειρήνη στο απόσπασμα στην Ουκρανία.

Προειδοποιητικό σήμα στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία πιθανόν να εξετάζει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Tην αμερικανική προειδοποίηση αποκαλύπτει το Bloomberg την ώρα που η ένταση μεταξύ της Μόσχας και της Ε.Ε. κλιμακώνεται λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, επιτελείς των ΗΠΑ ενημέρωσαν, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο έγκυρες πηγές, ομολόγους τους της ΕΕ για τις ανησυχίες τους σχετικά με πιθανή επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

Η Ρωσία αναπτύσσει στρατό στην μεθόριο

Η εκτίμηση αυτή πιθανότατα βασίζεται σε πληροφορίες τις οποίες οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που θα πρέπει να συμβεί πριν από οποιαδήποτε συλλογική αντίδραση στο θέμα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Προς το παρόν στηρίζονται σε δημόσια γνωστές ενδείξεις, συμπλήρωσαν.

Η Ρωσία δηλώνει ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων σε σημεία εντός του εδάφους της αποτελεί εσωτερικό ζήτημα και αρνείται ότι έχει επιθετικές διαθέσεις, ενώ κατηγορεί τις ΗΠΑ για προκλήσεις πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά σε ρωσικό έδαφος.

Ανάλογη ένταση είχε σημειωθεί την άνοιξη, όταν οι ΗΠΑ και το NATO κατηγορούσαν τη Ρωσία για συγκέντρωση έως και 100.000 στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα, μαζί με τεθωρακισμένα και πολεμικά αεροσκάφη. Η κρίση αποκλιμακώθηκε όταν ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, προτείνοντάς του την συνάντηση κορυφής, η οποία έγινε  τον Ιούνιο.

Το ταξίδι του επικεφαλής της CIA στη Μόσχα

Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας οδήγησαν στην επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπαρνς , στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, όπου και μίλησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον Πούτιν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, σε τηλεφωνική τους επαφή την Τετάρτη, να ασκήσει επιρροή στην συμμαχική προς τη Μόσχα Λευκορωσία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στα λευκορωσικά σύνορα με την Πολωνία, όπου συνωθούνται εκατοντάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν αρνήθηκε.

Πούτιν και Μέρκελ μίλησαν ξανά την Πέμπτη, με θέμα την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την χρήση από πλευράς Ουκρανίας μαχητικών drone κατά των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που ελέγχουν ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά, κατά παράβαση, όπως είπε, προηγούμενων συμφωνιών, ενώ επέκρινε και τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μολονότι η Μόσχα πρέπει να δείχνει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο, δήλωσε  στο Bloomberg πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.

Μια επίθεση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες θα αντιμετώπιζαν λαϊκή αντίσταση στο Κίεβο και άλλες πόλεις, ωστόσο υπάρχει σχέδιο για απάντηση “στις προβοκάτσιες της Ουκρανίας”, ανέφερε έτερος Ρώσος αξιωματούχος.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή