Θερμή η υποδοχή των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τι λένε οι διεθνείς Οίκοι για την επενδυτική βαθμίδα

Επενδυτική βαθμίδα

 

Η υποδοχή των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν θερμή. Το ράλι στο χρηματιστήριο και η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών τίτλων σε επίπεδα χαμηλότερα από των ιταλικών (που απολαμβάνουν επενδυτική βαθμίδα) συνοδεύτηκε από εκτιμήσεις οι οποίες υποστηρίζουν το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ανοίγει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους μήνες, έπειτα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk, εκτιμά ο Wolfango Piccoli, συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θέτει την Ελλάδα σταθερά σε τροχιά για την εξασφάλιση αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος του έτους», αναφέρει ο Piccoli, μιλώντας στο Bloomberg. «Ενώ μια τέτοια αναβάθμιση είναι σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από τους επενδυτές, θα είναι μία σημαντική στιγμή, καθώς το στίγμα που ισχύει από τα τέλη του 2010 θα εξαφανιστεί», σημειώνει.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι εκλογές θεωρούνταν από τους αναλυτές και τους επενδυτές το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η νίκη Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται σαν το πιο φιλικό προς τις αγορές αποτέλεσμα. Άλλωστε, το 2022, το ελληνικό χρέος μειώθηκε γρηγορότερα ως προς το ΑΕΠ έναντι όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody’s, η οποία συνεχίζει να βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών, αναδεικνύοντας την προσήλωση της ΝΔ στη διαρκή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την υγεία του τραπεζικού τομέα, τις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον θεωρήσουμε προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα σχηματισμού ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, με όσα στοιχεία αβεβαιότητας το σενάριο αυτό ενσωματώνει, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι στις 9 Ιουνίου όταν αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch, η 20ή Οκτωβρίου όταν «μιλάει» η Standard and Poor’s και η 2α Δεκεμβρίου, όταν έρχεται και πάλι η σειρά της Fitch. Και οι δύο οίκοι αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ένα σκαλί χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Στο μεσοδιάστημα, στις 4 Αυγούστου, η αξιολόγηση από τη Scope Ratings μπορεί να δώσει επενδυτική βαθμίδα εντυπώσεων αλλά μειωμένων επιπτώσεων, αφού ο οίκος δεν εντάσσεται στην ομάδα των τεσσάρων που «αναγνωρίζει» η ΕΚΤ ενώ η αξιολόγηση της Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου, όσο θετική και εάν είναι, θεωρείται αδύνατο να καλύψει την απόσταση των τριών σκαλοπατιών που χωρίζουν την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα στη δική της κλίμακα αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει η Έλενα Λάσκαρη στο euro2day.gr,  στο μεσοδιάστημα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, έχοντας καλύψει πλήρως τους εκδοτικούς στόχους της χρονιάς με την άντληση 7 δισ. ευρώ πριν καλά καλά την πρώτη κάλπη και με 35 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων, σχεδιάζει «θετικές εκπλήξεις» για τις αγορές τους επόμενους μήνες. Ένα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών επανεκδόσεων ομολόγων δεν θα πρέπει να αποκλείεται, με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Χθες, το κλείσιμο της αγοράς όπως αποτυπώθηκε στο ημερήσιο δελτίο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδειξε συρρίκνωση 14 μονάδων βάσης για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 3,86%, 36 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο και σε απόσταση 147 μονάδων βάσης από το γερμανικό bund (-58 μονάδες βάσης το spread σε ετήσια βάση).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή