Όσο πέφτει η τουρκική λίρα τόσο ανεβαίνει ο πυρετός στο Αιγαίο και την Κύπρο – Θερμό καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά

Ο κοροναϊός σκέπασε τόσο πολύ την επικαιρότητα, που είναι σαν να μην υπάρχουν Ερντογάν, προσφυγικό-μεταναστευτικό, τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Υπάρχουν όμως και η οικονομική κρίση που ακολουθεί την υγειονομική στην Τουρκία ίσως δεν είναι μια βολική συνθήκη για να έχουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο.

Το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο ΔΝΤ απασχολεί όσους ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Οι ειδήμονες γνωρίζουν ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει αξιοποιώντας και τις προεκλογικές αγωνίες του Ντ. Τραμπ που καθόλου δεν επιθυμεί όξυνση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στην παρούσα συγκυρία. Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία που περνά μια εξαιρετικά φιλοτουρκική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις επισημάνσεις για την απροθυμία της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου να ενοχλήσουν την Αγκυρα με οποιοδήποτε τρόπο έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στους συνομιλητές του στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Και αυτό ενώ η ελληνική διπλωματία χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες, δεδομένου ότι οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, επιχειρείται η γκριζοποίηση των στρατιωτικοποιημένων νησιών του Αιγαίου μέσω NAFTEX και έχει προγραμματιστεί η αποστολή γεωτρύπανου τον Ιούλιο  σε περιοχές που καλύπτονται από το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Ως προς το τρίτο ενδεχόμενο, έχει εκπονηθεί σχέδιο Α, Β και Γ από την ελληνική πλευρά αλλά, παρόλα αυτά, είναι δεδομένο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελαν να φτάσουν οι δυο χώρες στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου. Ομως πολλά εξαρτώνται αποκλειστικά από τον Ερντογάν ο οποίος είναι πιεσμένος και απρόβλεπτος.

Η ρευστότητα στα ελληνοτουρκικά και ο κίνδυνος έντασης μέσα στο καλοκαίρι είναι ένας από τους λόγους που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, το σχεδιασμό πρόωρων εκλογών.