Θετικές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Συνδέουν την επενδυτική βαθμίδα με αυτοδυναμία Μητσοτάκη

Εύσημα στην οικονομία από DZ Bank και UBS και στοιχήματα αν θα συνεχίσει να

Την ώρα που οι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών ολοκληρώθηκαν σε… χρόνο dt και η Ελλάδα βαδίζει τάχιστα προς επαναληπτικές εκλογές για τις 25 Ιουνίου, οι αγορές αποτίμησαν πολύ θετικά την εντυπωσιακή νίκη της ΝΔ – η οποία κατάφερε μετά από μια δύσκολη τετραετία όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να αυξήσει τις δυνάμεις της- και πλέον απλώς αναμένουν το τέλος του εκλογικού κύκλου για να εκδηλώσουν ανοιχτά την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg σημείωσε πως «οι επενδυτές τιμολογούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον Μητσοτάκη στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, που αναμένεται να του εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και ξεκάθαρη εντολή για να συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις», αναφερόμενο στην εντυπωσιακή άνοδο του Χρηματιστηρίου, προσθέτοντας ότι «η προοπτική να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει τις συμμαχίες να κατακερματίζονται στη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο».

Επενδυτική βαθμίδα

Από την πλευρά του, το Reuters αναφερόμενο στην προπτική της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, υπογράμμισε πως «καθώς τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας τοποθετούν την ελληνική οικονομία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, οι εκλογές μπορεί να είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν η Ελλάδα ανακτήσει την θέση που έχασε πριν από 13 χρόνια. Η S&P Global ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν η νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα Ταμεία Ανάκαμψης της ΕΕ».

Για το ίδιο θέμα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS σε έκθεσή του επισημαίνει ότι «αν η ΝΔ καταφέρει να διατηρήσει το ποσοστό της στις δεύτερες εκλογές, […] το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ισχυρή αυτοδυναμία για τη ΝΔ. Αυτό θα φέρει μία ακόμη περίοδο πολιτικής σταθερότητας για την Ελλάδα. Η πιθανή νίκη της ΝΔ θα της έδινε εντολή να συνεχίσει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας. Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης από τις αναμενόμενες δαπάνες για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, είναι παράγοντας που συμβάλλει σε πιθανές βελτιώσεις του αξιόχρεου της DBRS για την Ελλάδα σε ΒΒ (υψηλό) με σταθερή τάση».

Τα δύο συμπεράσματα

Ταυτόχρονα, το Bloomberg τονίζει ότι οι εκλογές θεωρούνταν από τους αναλυτές και τους επενδυτές το τελευταίο εμπόδιο στον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η νίκη Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται σαν το πιο φιλικό προς τις αγορές αποτέλεσμα. Άλλωστε, το 2022, το ελληνικό χρέος μειώθηκε γρηγορότερα ως προς το ΑΕΠ έναντι όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, η Moody’s, που συνεχίζει να βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών, αναδεικνύοντας την προσήλωση της ΝΔ στη διαρκή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την υγεία του τραπεζικού τομέα, τις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην ουσία, όλα τα παραπάνω συγκλίνουν σε δύο βασικά συμπεράσματα:

  • Το πρώτο είναι ότι οι αγορές αποτιμούν θετικά, όχι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, αλλά και τις προοπτικές που αυτό ανοίγει για ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ στη νέα Βουλή και συνέχιση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται από το 2019 και έχει παράξει απτά αποτελέσματα, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
  • Το δεύτερο είναι ότι το αίσιο τέλος της εκλογικής διαδικασίας θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση από την Ελλάδα της επενδυτικής βαθμίδας, με κάποιους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο.

Ο οδικός χάρτης για τη νέα κάλπη

Σε πιο πολιτικό επίπεδο, το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, το think tank του CDU, εντόπισε τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η ΝΔ «σάρωσε» στις εκλογές της 21ης Μαΐού: τα αντικειμενικά καλά οικονομικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και την καλή διαχείριση των κρίσεων, την αποκατάσταση της φήμης και της ισχύος της χώρας στο εξωτερικό και την έλλειψη ουσιαστικής αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι η κατάληξη μιας συνεχούς πορείας η οποία ξεκίνησε με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ το 2016. Από το 1974 δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις οποίες η κυβέρνηση να έχει ενισχυθεί τόσο πολύ και η αντιπολίτευση να έχει αποδυναμωθεί τόσο σημαντικά».

Τι μένει από εδώ και πέρα; Διαδικαστικά, την Τετάρτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλεί όλους τους αρχηγούς για σύσκεψη, από την οποία αναμένεται να προκύψει και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές, πιθανόν με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ως του αρχαιότερου εκ των προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία και εν συνεχεία η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου.

Η «ατζέντα Μητσοτάκη»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ, ουσιαστικά σκιαγράφησε και την προεκλογική στρατηγική της ΝΔ για τις νέες εκλογές, λέγοντας ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο οδυνηρή ήταν για την Ελλάδα η δεκαετία της κρίσης. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ, αλλά τώρα είμαι χαρούμενος που η οικονομία μας πηγαίνει ταχύτερα από αυτόν της ΕΕ. Προχωράμε ταχύτερα με επενδύσεις και θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα. Ξέρουμε πως να το κάνουμε. Μειώσαμε φόρους, μειώσαμε την ανεργία, έχουμε κάνει την Ελλάδα ελκυστική για τις επενδύσεις. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι αν οι πολίτες μας εμπιστευθούν. Προτεραιότητά μας είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να ενισχύσουμε το εισόδημα των Ελλήνων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στην νέα τετραετία πρέπει να έχουμε περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερη ανάπτυξη και σύγχρονη ατζέντα σε υγεία και παιδεία και να μειώσουμε περαιτέρω τις ανισότητες όπως κάναμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Κάναμε εκπληκτικά πράγματα στην ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά για τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Νικήσαμε την λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη φορά στη σειρά. Οι φαντασιώσεις των εύκολων λύσεων, νικήθηκαν. Αν παρέχεις λύσεις στους πολίτες αυτοί σε επιβραβεύουν. Κερδίσαμε περισσότερες ψήφους, αυξήσαμε τα ποσοστά μας».

Καμία δημοσίευση για προβολή