Θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, διαπιστώνει ο Economist

Στις θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, αναφέρεται σε έκθεσή του ο Economist.
Ο Economist αναφέρεται στο εξαιρετικά θετικό κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η υποστήριξη τόσο των επενδυτών, δεν θα κρατήσει απαραίτητα για μακρά περίοδο, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης και να μειώσει το δημόσιο χρέος.
Η έκθεση του Economist επισημαίνει ότι το νέο οικονομικό επιτελείο πέρασε το πρώτο του τεστ με την 4η αξιολόγηση των Θεσμών καθώς προέβη στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Ελλάδα.
Ο  Economist κάνει αναφορά και στο γεγονός ότι στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου το πιθανότερο είναι ότι δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (μέσω ANFAs και SMPs), όπως αυτά αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2018.
Η έκθεση επισημαίνει ότι τρόπος αντιμετώπισης της Ελλάδας στην 4η αξιολόγηση είναι αξιοσημείωτα διαφορετικός σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο του 2019: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε την “ταχεία εκκίνηση” της πρόσφατα εκλεγμένης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο και έκανε λόγο για εμβληματικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός “φιλικού προς την ανάπτυξη αφηγήματος” το οποίο οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν υποδεχθεί θετικά».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Economist υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι εντός στόχων, καθώς η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019, άνετα πάνω από τη δέσμευση του 3,5%, και η Επιτροπή προβλέπει ότι το 2020 θα εκπληρωθεί επίσης ο στόχος του 3,5%, με την εφαρμογή νέων -φιλικών προς την ανάπτυξη- μέτρων, που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ.
Επίσης επισημαίνει ότι και τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα πετύχαινε τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά στηριζόμενη στην υποεκτέλεση του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις.
Πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, διαπιστώνει ο Economist, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι μόνο μία παράμετρος της λύσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει τις συστάσεις της Κομισιόν για μια σειρά ενεργειών που αφορούν από τη διασφάλιση της εκτέλεσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των δικαστών που χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις αφερεγγυότητας.
Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται βελτίωση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν υψηλές σε βάρος της ανάπτυξης, παρατηρεί ο Economist, σημειώνοντας ότι αναμένεται η υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη δραστική τους μείωση.
Η έκθεση αναφέρει επίσης και την: «ανεξέλεγκτη αύξηση του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης» τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θεσμοθετεί μέτρα για τον περιορισμό των περιπτώσεων που αφορούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εκτός θεσμοθετημένων διαδικασιών.
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ