Θετικές εξελίξεις για την ψήφο αποδήμων: Ένα βήμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ- Συμφωνία προ των πυλών

Θετικά εξελίξεις φαίνεται να έχει η υπόθεση με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αφού όπως όλα δείχνουν τα κόμματα φαίνεται να έρχονται σε συμφωνία μετά και τη απόφαση που έλαβε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακολουθήσει την πρόταση του ΚΚΕ.

Σε επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών σε όλα τα κόμματα, περιγράφονται τα τέσσερα βασικά σημεία τα οποία και κρίνουν την συμφωνία.

Κόλλημα στην όλην εξέλιξη της υπόθεσης φαίνεται πως προκαλούσε η θέση του ΚΚΕ το οποίο ζητούσε να τεθεί σαν όριο για εκείνους που θα έχουν δικαίωμα ψήφου τα 30 έτη απουσίας από την χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr φαίνεται να συντάσσεται και αυτός με την άποψη του ΚΚΕ,κάτι που σημαίνει ότι την Δευτέρα, στην επόμενη συνάντηση της διακομματικής, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υπάρξει συμφωνία εκτός απροόπτου.

Ένα θέμα που απομένει ακόμα να συζητηθεί είναι, όσοι ζουν σε αρκετά απομακρυσμένες περιοχές να έχουν τελικά δικαίωμα επιστολικής ψήφου.

Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, «θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος».

Τα 4 σημεία συμφωνίας που προτείνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος:

«1.      Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

2.      Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).

3.      Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.

4.      Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

“Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική.

Ευελπιστούμε τέλος, ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος”.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το in.gr 

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ