Θετικές οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στην “καρδιά” της ενεργειακής κρίσης. Σημαντική ανάπτυξη, με τους κινδύνους να καραδοκούν

UBS: Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να υπεραποδίδει. Αύξηση 2,5% του ΑΕΠ το 2024

Ενώ ο Προϋπολογισμός του 2023 – ο οποίος οριστικοποιείται αυτή την εβδομάδα και θα  κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα – επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον κρίσης, τόσο ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι:

  • Η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη 5,5% έως 6% φέτος. (Την ίδια περίοδο, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος εκτιμάται στο 3,1%)
  • Στην “καρδιά” της ενεργειακής κρίσης -και με τις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβράνδυση- η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί και το 2023 από 2,1% έως 2,8%. (Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει απότομη μείωση της ανάπτυξης σε μόλις 0,3% το 2023)
  • Με τα σημερινά δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 210 δισ. ευρώ το 2022 και στα 220 δισ. ευρώ το 2023.
  • Το χρέος αναμένεται να προσεγγίζει στο τέλος του 2023 το 163- 165% του ΑΕΠ από περίπου 175% του ΑΕΠ που θα φτάσει φέτος

Γιατί η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα

Οι καλύτερες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλονται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, (οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 154,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021), στις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και στην αύξηση της ζήτησης.

Επίσης σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν:

  • Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, που εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν στα 5 δισ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται το 2022, αφού το α’  εξάμηνο αυτές έχουν ξεπεράσει το 90% του προηγούμενου έτους.
  • Οι εξαγωγές που διαμορφώθηκαν στο 41% του ΑΕΠ (74,3 δισ. ευρώ) το 2021, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα. Η καλή πορεία τους συνεχίζεται και στο α’ εξάμηνο του 2022 αφού βρίσκονται ήδη στα 45 δισ. ευρώ.

Τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη είχαν και οι μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση.

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

Παρά τις αναμφισβήτητα θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, τους ρυθμούς ανάπτυξης, τις καλές επιδόσεις του τουρισμού και τις βελτιωμένες των εξαγωγών, τη σχετικά καλή εικόνα της αγοράς εργασίας και την αρκετά προχωρημένη ενεργειακή αυτάρκεια, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εξακολουθεί να ανησυχεί λόγω πληθωρισμού, αύξησης των επιτοκίων, ουκρανικής κρίσης και του ενδεχομένου να μην συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές.

Όπως μάλιστα επεσήμανε το economico στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυση του Κώστα Μποτόπουλου:

Όλα αυτά ισχύουν, και δεν αλληλοαναιρούνται αναγκαστικά. Αρκεί να μη μας διαφεύγουν λίγες γενικές, και θεμελιακές, παραδοχές:

  • Πρώτον, η οικονομική κρίση δεν είναι περαστική και δεν είναι εθνική.
  • Δεύτερον, όλα τα κρίσιμα στοιχεία –όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για τη διεθνή οικονομία- εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από δύο μη ελέγξιμα γεγονότα: τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εξέλιξη της διαπάλης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας (που ζυγίζει καθημερινά πόσο θα συνδεθεί με τη Ρωσία και τον πόλεμο της).
  • Και τρίτον, η ελληνική οικονομία αναμφισβήτητα βελτίωσε τα βασικά –και άρα αναβαθμίστηκε- επί παρούσας κυβέρνησης, αλλά ελάχιστα καλύφθηκαν οι δομικές ελλείψεις της και ελάχιστες μεταρρυθμίσεις μπορούν να χαρακτηριστούν δομικές.

 

.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή