Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών για το 2022, εκτιμά ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings

Σε θετικό αναβάθμισε το outlook της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών η Fitch Ratings.

 

Mονοψήφιους δείκτες NPE το επόμενο έτος, αλλά και ανάκαμψη της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών το 2022 προβλέπει ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, προοπτική που αποδίδει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα υποχωρήσει κάτω από το 10% έως το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να προχωρούν σε τιτλοποιήσεις των NPEs με τη χρήση του προγράμματος “Ηρακλής ΙΙ”.

Οι εισροές νέων NPEs από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμες το 2022, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με πιο ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι εξακολουθούν να επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει ο ξένος οίκος, η οικονομική ανάκαμψη αλλά και η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίζουν να στηρίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και του real estate, παρά τα ρίσκα που σχετίζονται με τους περιορισμούς στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών και μια βαθύτερη αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, θα βελτιώσουν τις ανακτήσεις για τις τράπεζες και τους servicers, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, οι κινήσεις που κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για την βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, θα μειώσουν περαιτέρω τις επιβαρύνσεις στα κεφάλαια από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία, που εξακολουθούν να αποτελούν “βάρος” στην αξιολόγησή τους.

Η Fitch αναμένει ότι ο κλάδος θα διατηρήσει μέτρια κεφαλαιακά αποθέματα καθώς οι ενέργειες ενίσχυσης, όπως αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και η βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου, θα αντισταθμίσουν τις επικείμενες ζημίες από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις. Ωστόσο, η απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων που αναγνωρίζονται ως κεφάλαιο και η σταδιακή κατάργηση του IFRS9 θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους δείκτες κεφαλαίου των τραπεζών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή