Θετικές προβλέψεις από την Citigroup για την ελληνική οικονομία: Αναμένεται ισχυρή ανάπτυξη χάρη στο Ταμείο Ανάπτυξης

Ευνοϊκό τοπίο για τα ελληνικά ομόλογα, με χαμηλό spread και αυξημένη ζήτηση, ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη σχεδόν 4% το 2021, πολιτική σταθερότητα στη χώρα και ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές λόγω του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης: αυτή είναι η εικόνα για την ελληνική οικονομία που παρουσιάζει σε έκθεσή της η Citigroup, στέλνοντας, παράλληλα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές.

Σε μια χρονιά, όπου οι οικονομίες των περισσοτέρων χωρών έχουν υποστεί «σφυροκόπημα» λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος εμφανίζεται να αισιοδοξεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις συνέπειες της πανδημίας με μιρκότερη δυσκολία από άλλες χώρες, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ήδη δείχνουν οι αγορές και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2021 και εντεύθεν.

Καλές αποδόσεις στα ομόλογα

Όσον αφορά στις αγορές ομολόγων, η Citi εκτιμά ότι το 2021 η απόδοση στα ελληνικά 10ετή ομόλογα θα διαμορφωθεί στο 1,15% ενώ του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου θα διαμορφωθεί στο 1,23%, το 2022 θα βρεθούν στο 1,33% και 1,40% αντίστοιχα, το 2023 στο 1,42% και 1,50% και το 2024 στο 1,54% και 1,61% αντίστοιχα, σημειώνοντας μάλιστα ότι η S&P που θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα και για την Ιταλία (καθώς και για το Ηνωμένο Βασίλειο), δεν αποκλείεται να υποβαθμίσει τη γείτονα χώρα, καθώς έχει αρνητικές προοπτικές από τον οίκο από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ το rating της Ελλάδας θα παραμείνει σταθέρό.

Η κατάσταση της οικονομίας

Από την άλλη πλευρά, η Citi θεωρεί ότι η υψηλή εξάρτηση του ελληνικού ΑΕΠ από τον τουρισμό, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του πρώτου lockdown λόγω κοροναϊού, οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση κατά το α’ εξάμηνο του 2020 και εκτιμάται ότι η ανάσχεσή της θα είναι πιο αδύναμη σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, αν και σημειώνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα ευνοήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό σενάριο της Citi αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9%, αν και υπογραμμίζεται ότι οι προβλέψεις της είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από τον μέσο όρο της αγοράς, όπου η ύφεση το 2020 τοποθετείται στο 7,9% και η ανάπτυξη το 2021 στο 5,2%. Για το 2022 εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% ενώ τη διετία 2023-2024 στο +2,3%. Η ανάλυση της τράπεζας υπογραμμίζει ότι η μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ από τον τουρισμό (~20%) και οι πιέσεις λόγω κοροναϊού που θα συνεχίσει να δέχεται ο τομέας θα διατηρήσουν την σχετικά χαμηλή δραστηριότητα ως το τέλος του 2020 ή τις αρχές του 2021.

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Citi υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι στις οφελημένες χώρες από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός που θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τη δημοσιονομική υποστήριξη μεσοπρόθεσμα (2021-2024). Μάλιστα, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα υψηλής απορροφητικότητας ευρωπαϊκών κεφαλαίων, σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, γεγονός που της δίνει πλεονέκτημα στης αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου, αφού η χώρα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση και τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή και εκταμίευση.

Τέλος, η Citi θεωρεί ότι το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία είναι στην διακυβέρνηση της χώρας, συνεπάγεται ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις πριν από λίγα χρόνια και ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη βρίσκονται τώρα σε πολύ ισχυρότερη βάση. Αυτό είναι πιθανό να επιτρέψει σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης λόγω της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ παραμένει κοντά στο 180% και αναμένεται να κινηθεί άνω του 200% από φέτος έως και το 2023.

Καμία δημοσίευση για προβολή