Πάολο Τζεντιλόνι: Θα στηρίξω κάθε απόφαση που βοηθά την ανάπτυξη της χώρας. Τι δήλωσε και τι συζήτησε στη συνάντηση του με τον Χρήστο Σταϊκούρα

Πάολο Τζεντιλόνι: «Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει νέο χρέος 350 δισ. ευρώ»

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα από την Ε.Ε μεταφέρει στην Αθήνα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα, σήμερα και αύριο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο διάδοχος του Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνει ότι θα στηρίξει όλες τις αποφάσεις που βοηθούν την Ελλάδα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των απαιτήσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Αν και σπεύσει να προσθέσει πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Eurogroup., η τοποθέτηση αυτή του κ. Τζεντιλόνι εκλαμβάνεται ως θετικό σήμα προς την Ελλάδα από την Ε.Ε την οποία και εκπροσωπεί.

“Οι στόχοι αυτοί συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018 και οποιαδήποτε πρόταση να αλλάξουν πρέπει να συζητηθεί σε αυτό το φόρουμ, σε συνέχεια μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Οσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά προωθήσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα η Ελλάδα, τόσο πιο ανοιχτοί θα είναι οι υπουργοί στη συζήτηση αυτού του ερωτήματος. Ως επίτροπος για την Οικονομία, εγώ θα υποστηρίξω αποφάσεις που βοηθούν την Ελλάδα να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο, με παράλληλο σεβασμό των απαιτήσεων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης” σημειώνει ο κ. Τζεντιλόνι σε ερώτηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ταυτόχρονα, όμως, ο επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας ξεκαθαρίζει πως η κατάργηση της προστασίας πρώτης κατοικίας αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας και οι θεσμοί επιμένουν σε αυτήν, ενώ καλεί τις τράπεζες να επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς.

“Η προστασία της πρώτης κατοικίας είχε έναν ευγενή στόχο, αλλά υπάρχουν αποδείξεις ότι έγινε κατάχρηση από τους αποκαλούμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές». Το αποτέλεσμα ήταν να δυσκολέψει η πρόσβαση στις πιστώσεις και να γίνουν αυτές πιο ακριβές για όλους τους δανειολήπτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η κατάργησή της αποτελεί δέσμευση-κλειδί για την Ελλάδα. Φυσικά, τίποτα δεν απαγορεύει να καθιερωθεί ένα ειδικό δίχτυ ασφαλείας για τις φτωχότερες εισοδηματικές ομάδες”, σχολιάζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας.

Ο κ. Τζεντιλόνι τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων και της εισφοράς αλληλεγγύης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, γεγονός που αντανακλάται στο χαμηλό κόστος δανεισμού, και συνιστά να συνεχίσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την άρση ρυθμιστικών εμποδίων στις επιχειρήσεις και τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και της απονομής δικαιοσύνης.

Το θετικό σήμα που στέλνει επί του αιτήματος της Αθήνας για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο  ρόλος του νέου επιτρόπου αρμόδιου για τα οικονομικά θα είναι καθοριστικός, αφού η επιτροπή θα κληθεί να κάνει την σχετική εισήγηση στο Eurorgoup με μια έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος.

Στις συναντήσεις που θα έχει τόσο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση θα διατυπώσει την εκτίμησή της ότι ότι θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για φέτος, ώστε εκτός από την μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% να προχωρήσει και η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με προοπτική την πλήρη κατάργηση της μέσα στο 2021 και την έναρξη της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος. Κάτι που βεβαίως θα φανεί μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου.

Τον Ιούνιο η απόφαση για χρήση SMPs και ANFAs  σε επενδύσεις

Στη συνάντηση του κ. Τζεντιλόνι με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο, που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία. Ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι οι αποφάσεις για αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs) θα ληφθούν τον Ιούνιο.

Εκτίμησε πως είναι εφικτό να αλλάξει η χρήση, ώστε να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα και οι δείκτες για την ελληνική οικονομία θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η Αθήνα θα τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Το πρώτο βήμα, όπως εξήγησε είναι μία επιτυχής έκθεση για την 5η αξιολόγησης μεταπρογραμματική αξιολόγηση.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή