«Θολώνει τα νερά» ο Ερντογάν: “Δεν έθεσα θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών τιυ Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, αλλά τους… το είπα στα κρυφά στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας”!

Το γνωστό «παιχνίδι» της εντυπωσιοθηρίας επιχείρησε να παίξει για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Την ώρα που δέχεται «πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση για την άρση του βέτο στο αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να θολώσει τα νερά σχετικά με τη στάση που τήρησε έναντι της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας, στην ουσία, ότι δεν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου.

«Δεν το βλέπουμε αυτό θετικά»

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να οπλίζεις τα νησιά, αλλά η Ελλάδα το έκανε», προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την δική μας αντίληψη περί πολιτικής. Πρόσφατα έκανα μια προσφορά στον Μητσοτάκη στο γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να φέρνουμε τρίτα πρόσωπα στα δικά μας θέματα».

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «φυσικά έσπασε αυτή την συμφωνία με την εμφάνισή του στο Κογκρέσο δυο με τρεις εβδομάδες αργότερα. Σε αυτές τις επισκέψεις ο Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια για εξοπλισμούς. Επίσης, επισκέφτηκε νησιά και νησίδες μη στρατιωτικοποιημένα, αντίθετα με τη Λωζάνη και Παρίσι. Υπάρχει επίσης ένα θέμα με την ίδρυση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όταν ρωτάμε γι’ αυτό μας απαντούν ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Αλλά οι δικοί μου δεν το “καταπίνουν”. Δεν το βλέπουμε αυτό θετικά και το είπαμε στους ηγέτες στις διμερείς μας συναντήσεις».

Η εσωτερική κριτική

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν καθιστούν σαφή δύο πράγματα:

  • ο Τούρκος πρόεδρος δεν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως είχε απειλήσει ότι θα κάνει, και
  • αντιλαμβανόμενος ότι θα δεχθεί δριμεία εσωτερική κριτική, έκανε αναφορά στο ζήτημα μετά το τέλος της Συνόδου, ισχυριζόμενος ότι το έθεσε στις τετ-α-τετ συναντήσεις με ηγέτες χωρών-μελών της συμμαχίας.

Στην ουσία, ο Ερντογάν με τις δηλώσεις αυτές μοιάζει να «στήνει εσωτερική άμυνα», καθώς το τελευταίο διάστημα, η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι η στάση του έναντι της Ελλάδας είναι πολύ χαλαρή, με στέλεχος των κεμαλικών να προβλέπει ότι σύντομα θα αποκτήσει… κουμπαριά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ζήτημα είναι ότι ο Λευκός Οίκος έστειλε μήνυμα, λέγοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άμυνα και για Σουηδία-Φινλανδία

Και η… άμυνα συνεχίστηκε και για το ζήτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, με τον Ερντογάν να λέει ότι «η εμπειρία κατά τη διαδικασία των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποκάλυψαν τις κόκκινες γραμμές της Τουρκίας όσον αφορά την τρομοκρατία. Αυτό το μνημόνιο είναι μια διπλωματική νίκη για την Τουρκία και το έθνος μας μετά από μια δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία».

«H Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να κρατήσουν το λόγο τους για τις αλλαγές απέναντι στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να αλλάξουν τη νομοθεσία τους. Η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα εκδώσει 73 τρομοκράτες στην Τουρκία. Από το μνημόνιο θα κερδίσουν και οι λαοί της Φινλανδίας – Σουηδίας», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή