«Θρίλερ» με το νέο ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος: «Δεν υπάρχει άλλη ενδιαφερόμενη χώρα» λέει η Μόσχα για το Checkmate

Checkmate

Στα τέλη Ιουλίου στην έκθεση MAKS-2021 η Sukhoi αποκάλυψε το νέο μαχητικό αεροσκάφος της, με ονομασία «Checkmate» (Ρουά ματ, ελληνιστί), για το οποίο αναφέρθηκε ότι είναι ένα μονοκινητήριο ελαφρύ μαχητικό 5ης γενιάς, με stealth χαρακτηριστικά, το οποίο η Μόσχα θέλει να αποτελέσει τον βασικό ανταγωνιστή του αμερικανικού F-35. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το «Checkmate» θα έχει μέγιστη ταχύτητα τα δύο Mach, εμβέλεια περίπου 1.800 μιλίων και θα μπορεί να μεταφέρει πυραύλους και βόμβες βάρους άνω των 8.000 κιλών.

Πρώτος στόχος οι εξαγωγές

Παράλληλα, είχε αναφερθεί ότι ο σχεδιασμός του αεροσκάφους επιτρέπει εύκολα να μετατρέπεται από μονοθέσιο σε διθέσιο, ακόμα και να πετά χωρίς πιλότο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Sukhoi, το μαχητικό θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του μέσα στο 2023 και θα μπει σε τελικό δοκιμαστικό στάδιο το 2026. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ήδη διαθέτει μαχητικό 5ης γενιάς, το Su-57, το οποίο όμως θεωρείται πιο κοντά στο αμερικανικό F-22 και το κινεζικό J-20. Μάλιστα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε σημειώσει ότι «εργαζόμαστε για τη δημιουργία του πρωτοτύπου αεροσκάφους Checkmate για στατικές δοκιμές. Το νέο μαχητικό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές ενός ξένου πελάτη», δήλωση που θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι το «Checkmate» προορίζεται (και) για εξαγωγές.

Διαψεύδει η Μόσχα

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Μόσχα έχει άλλες προθέσεις για το νέο μαχητικό της. Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, δήλωσε στο πλαίσιο του Eastern Economic Forum (EEF) ότι δεν έχει έρθει κανένα αίτημα από καμία χώρα για την αγορά του νέου ρωσικού μαχητικού, απαντώντας κατηγορηματικά «Όχι» σε σχετική ερώτηση. Επίσης, ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντένις Μαντούροφ, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, δήλωσε με τη σειρά του ότι η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει μόνη της την ανάπτυξη του νέου stealth ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, χωρίς την συμμετοχή ξένων επενδύσεων. Χαρακτηριστικά είπε ότι «έχουμε ήδη έναν πλήρως καθορισμένο προϋπολογισμό για το μαχητικό και δεν εξαρτάται σε κανέναν βαθμό από ξένους πελάτες, οι οποίοι επίσης ζητούν ένα διθέσιο μαχητικό».

Εξοπλισμένο σαν… αστακός

Όλα αυτά δημιουργούν μια αίσθηση… θρίλερ σχετικά με το «Checkmate», για το οποίο ο Διευθύνων Σύμβουλος της United Aircraft Corporation Γιούρι Σλύουσαρ δήλωσε ότι η εταιρεία του σκοπεύει να κατασκευάσει συνολικά 300 μαχητικά Checkmate τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, ενώ τόνισε ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι τυχαίος, αλλά αντιθέτως έχει προκύψει από συγκεκριμένες μελέτες και αναλύσεις του επιχειρηματικού πλάνου για το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Το μαχητικό θα είναι εξοπλισμένο με έως και πέντε πυραύλους αέρος-αέρος ανεξαρτήτως εμβέλειας, ενώ θα είναι ικανό να εξοπλίζεται ακόμα με ένα ευρύ φάσμα άλλων πυραύλων και βομβών νέας γενιάς, τα οποία θα βρίσκονται τόσο στο εσωτερικό του όσο και στα hardpoints.

Τιμή-«θαύμα»

Η τιμή του κυμαίνεται από 25 έως 30 εκατομμύρια δολάρια το αεροσκάφος, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο φθηνά μαχητικά στον κόσμο και θα μπορούσε να προκαλέσει «ταραχή» στην παγκόσμια βιομηχανία μαχητικών αεροσκαφών αν το «Checkmate» αποδειχθεί ότι ανταποκρίνεται στα όσα έχουν περιγράψει ως τώρα οι Ρώσοι. Για τις ανάγκες του αεροσκάφους, κατασκευάστηκε το ειδικό αυτοματοποιημένο σύστημα υλικοτεχνικής υποστήριξης «Matreshka», το οποίο θα παρακολουθεί την κατάσταση του αεροπλάνου σε πραγματικό χρόνο καθ ‘ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, κάτι που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό συντήρησης και επισκευών, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των εργασιών συντήρησης. Παράλληλα, θα γίνεται και χρήση τεχνητής νοημοσύνης, που θα αναλαμβάνει τον ρόλο του «δεύτερου πιλότου», αφού θα είναι σε θέση να υποστηρίζει τον πιλότο σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση μάχης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή