Εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν κέρδισε Ουϊσκόνσιν και Μίσιγκαν – Εάν κρατήσει τη Νεβάδα εκλέγεται πρόεδρος

Jim Smith steps out of a voting booth after marking his ballot at a polling site for the New Hampshire primary, Tuesday, Feb. 9, 2016, in Nashua, N.H. (AP Photo/David Goldman)

Ένα διχασμένο έθνος αναδύεται από τις σκληρές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, που όπως φαίνεται θα παραμείνει διχασμένο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το θρίλερ παραμένει ανοιχτό 24 ώρες αφότου άρχισαν να κλείνουν οι κάλπες, όμως τα τελευταία αποτελέσματα από την καταμέτρηση σε κρίσιμες Πολιτείες αρχίζουν να δείχνουν ως πιθανότερο σενάριο την νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν κέρδισε το Ουϊσκόνσιν και το Μίσιγκαν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών  έκανε  την μεγάλη αντεπίθεση στο Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται σε τρεις ακόμη Πολιτείες-«κλειδιά», την Πενσιλβάνια, την Αριζόνα και την Τζόρτζια.

Το Ουϊσκόνσιν, με την ενσωμάτωση στο 99%, κλείδωσε οριστικά υπέρ του Μπάνιντεν: Με βάση την προβολή αποτελέσματος του CNN, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει το 49,4%, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ποσοστό 48,8%.

Η επόμενη μάχη δόθηκε στο Μίσιγκαν, όπου ο Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε το αρχικό προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, και με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το CNN μετέδωσε ότι κλείδωσε και το Μίσιγκαν υπέρ του Μπάιντεν  με ποσοστό 49,81% έναντι 48,67% του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του. Η διαφορά μεταξύ των δύο ήταν πάνω από 60.000 ψήφους.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών καταφέρει να διατηρήσει το μικρό προβάδισμα που έχει στη Νεβάδα, εκλέγεται πρόεδρος.

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στο Μίσιγκαν ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα δυνάμει νικητή από το Ντελαγουέρ λέγοντας: “Δεν είμαι εδώ για να δηλώσω ότι νίκησα. Είμαι όμως εδώ για να σας πως ότι, όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε πως θα είμαστε οι νικητές“.

Μαζί με το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 264 εκλέκτορες έναντι 213 του Τραμπ.

Το σενάριο του χάους: Νίκη Μπάιντεν με  μόλις έναν εκλέκτορα

Η καταμέτρηση στην Νεβάδα θα συνεχιστεί σήμερα και, εάν διατηρηθεί το προβάδισμα Μπάιντεν, τότε ο Δημοκρατικός υποψήφιος φθάνει στους 270 εκλέκτορες και την προεδρία. Μια τέτοια τροπή όμως μπορεί να επαληθευθεί και το ακραίο μεν, αλλά πιθανό πια, σενάριο της απόλυτα οριακής νίκης και του πολιτικού χάους – την εκλογή Μπάιντεν με διαφορά μόλις ενός εκλέκτορα.

Αυτό θα συμβεί εάν ο Μπάιντεν πάρει μεν την, Νεβάδα, και χάσει την Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια και την Βόρεια Καρολίνα όπου επίσης συνεχίζεται η καταμέτρηση.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σπάσει το λεγόμενο “μπλε τείχος” που αποτελούν το Ουϊσκόνσιν, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια και, με δεδομένη και την προειδοποιίηση Τραμπ για προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικό χάος την Αμερική.

Για την εξασφάλιση της προεδρίας, ο νικητής θα πρέπει να συγκεντρώσει 270 εκλέκτορες, σε σύνολο 538. Στις συντριπτικά περισσότερες πολιτείες, το εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικό, με εκείνον που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων να λαμβάνει το σύνολο των πολιτειακών εκλεκτόρων.

Νέα ανατροπή και στα στοιχήματα

Ενδειτικό του κλίματος πάντως είναι πως από το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) οι στοιχηματικές εταιρίες άλλαξαν για τρίτη φορά πρόβλεψη, δίνοντας ξανά ως πιθανότερο νικητή τον Τζο Μπάιντεν.

Στην διάρκεια της νύχτας, και μετά την νίκη Τραμπ σε Φλόριντα και Οχάιο, τα στοιχήματα έδιναν ως φαβορί τον νυν πρόεδρο με ποσοστά έως και 79%.

Τζο Μπάιντεν:Είμαι αισιόδοξος για την τελική νίκη

Ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε οπαδούς του στις 07:45 το πρωί (ώρα Ελλάδος) είχε δήλωσε:

“Είμαι αισιόδοξος για την τελική νίκη.Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, πιστεύω ότι τελικά θα κερδίσουμε τις εκλογές. Θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ ακόμα για το τελικό αποτέλεσμα.”

Με tweet απάντησε ο πρόεδρος Τραμπ, λέγοντας ότι πάει “για μεγάλη νίκη” και πως “επιχειρούν να μας κλέψουν τις εκλογές”. To twitter ωστόσο επεσήμανε ότι το tweet αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό.

Ντόναλντ Τραμπ: έχουμε κερδίσει τις εκλογές

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Τράμπ στις 09:30 (ώρα ελλάδας) τόνισε:

“Θέλω να ευχαριστήσω τον Αμερικανικό λαό. ετοιμαζόμαστε για μια πολύ μεγάλη γιορτή. Κερδίζουμε τα πάντα. θα βγούμε έξω να γιορτάσουμε. Περιμένουμε να κερδίσουμε. Κερδίσαμε τη Φλόριντα, το Οχάϊο, το Τέξας. Θα κερδίσουμε τη Τζώρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, στο Γουισκόνσιν. Στην Αριζόνα όλα παίζονται. Την Πενσυλβάνια την κερδίζουμε με πολύ μεγάλη διαφορά. Είμαστε μπροστά. Είναι σχεδόν απίθανο να μας πιάσουν (σε ψήφους). Είχαμε μια πολύ σπουδαία βραδιά”.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει στους Δημοκρατικούς με 188 – 181. Θρίλερ και για τη γερουσία όπου τη στιγμή αυτή το σκόρ είναι 47-47.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στις εκλογές για την προεδρία, τη Γερουσία τη Βουλή και τους κυβερνήτες (Δίνονται τα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα):

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo Associated Press υπογράμμισε ότι δεν δίνει ακόμα νικητή των εκλογών καθώς κανένας από τους δύο δεν έχει πιάσει τους 270 εκλέκτορες και εκρεμμούν κρίσιμες Πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και η Τζόρτζια.

Καμία δημοσίευση για προβολή