Θύελλα (και οργή Μητσοτάκη) για τη μεταγωγή Κουφοντίνα στις Αγροτικές Φυλακές Βόλου

Νέα θύελλα στις σχέσεις Κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προκάλεσε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις Αγροτικές Φυλακές Βόλου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία Κυριάκος Μητσοτάκης με οργισμένη ανάρτησή του στο Twitter επιτέθηκε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης έγραψε το εξής: «Κ. Τσίπρα, την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί και οι πολίτες σας επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες για ανικανότητα, κυνισμό και συγκάλυψη, είναι προτεραιότητα η εξυπηρέτηση του κατά συρροή δολοφόνου;»

«Είτε εκβιάζεται είτε συναλλάσσεται»

Ιδιαίτερα σκληρή με τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξε και η Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη του δολοφονημένου Παύλου Μπακογιάννη. Η κυρία Μπακογιάννη έκανε λόγο είτε για εκβιασμό είτε για κάποια συναλλαγή του πρωθυπουργού. «Αυτό που γίνεται συνεχόμενα από την κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το σημερινό, δεν στέκει λογικά. Ο κ. Τσίπρας είτε εκβιάζεται είτε συναλλάσσεται. Το κόμμα του είχε παραδοσιακά σχέσεις με αυτά την οργάνωση και ηθικά πάντα ήταν υπόλογο για αυτό το ζήτημα» είπε η κυρία Μπακογιάννη.

Όπως είπε, μάλιστα, «κι εγώ έχω ένα αίτημα στον Τσίπρα, να μου φέρει πίσω τον πατέρα μου αλλά δεν μπορεί. Καλό θα είναι να εξετάζει καλύτερα τα αιτήματα που ικανοποιεί».

Όπως τόνισε «για εμάς όλες τις οικογένειες των θυμάτων του Κουφοντίνα και της 17 Νοέμβρη το σημερινό έρχεται ως κερασάκι σε μια «τούρτα» των τελευταίων τριών ετών με τη μία πρόκληση μετά την άλλη για τους νεκρούς μας».

«Μένουν στη φυλακή παιδάκια για λίγα ναρκωτικά και ο μεγαλύτερος δολοφόνος που δεν έχει μετανιώσει τίποτα, μεταφέρεται σε αγροτικές φυλακές» πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.

Τόνισε, δε, ότι «εμείς πάρα πολλά χρόνια παλέψαμε για τη δίκαιη αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Δεν λειτουργήσαμε ποτέ εκδικητικά ούτε και το κράτος αν και η ψυχούλα μας το ξέρει πόσο θα το θέλαμε».

Για το θέμα πήρε θέση και η Ενωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της. «Στην προσπάθειά της να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν σέβεται την κοινωνία και τους πολίτες» αναφέρεται και συμπληρώνει η Ενωση Κεντρώων: «Την ώρα που η Ελλάδα πενθεί τους νεκρούς τής ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι, αυτήν την ώρα βρήκε η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του δολοφόνου της 17Ν Δ. Κουφοντίνα για μεταφορά του στις αγροτικές φυλακές του Βόλου».

Περισσότερα σε λέξεις

Εξηγήσεις από Κοντονή 

Την ίδια ώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε διευκρινήσεις για το θέμα με ανακοίνωσή του στην οποία τόνιζε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκεκριμένη μεταγωγή εντάσσεται στο σχέδιο του υπουργού Σταύρου Κοντονή για μετατροπή της φυλακής του Κορυδαλλού σε κατάστημα κράτησης υποδίκων και ως εκ τούτου όλοι οι ισοβίτες σιγά σιγά θα απομακρυνθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για την μεταγωγή Κουφοντίνα «τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα» ενώ ο υπουργός επιτίθεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δημοσιοποίησε και το θέμα κάνοντας λόγο «για τυμβωρυχία» στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να συνδέσει το γεγονός της μεταγωγής με τη συγκυρία της εθνικής τραγωδίας από τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.

Με απόφαση της επιτροπής

Νωρίτερα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε η μεταγωγή του Κουφοντίνα στις αγροτικές φυλακές Βόλου, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι αγροτικές φυλακές ως γνωστόν αποτελούν ανοικτά και όχι κλειστά καταστήματα κράτησης, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι κρατούμενοι είναι εργαζόμενοι και συμμετέχουν σε ομάδες που κάνουν αγροτικές εργασίες ή κτηνοτροφικές εργασίες. Αυτό το γεγονός σημαίνει πως κάθε ημέρα κράτησης στη συγκεκριμένη φυλακή, μετρά τουλάχιστον διπλή με αποτέλεσμα να επισπεύδεται ο χρόνος αποφυλάκισης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τα πράγματα σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα θα είναι δυνατή η αποφυλάκιση του Κουφοντίνα. Πάντως, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «η μεταγωγή σε άλλη φυλακή δεν συνεπάγεται χαριστική μεταχείριση, μείωση της ποινής ή ημιελεύθερη διαβίωση. Η έκτιση της ποινής συνεχίζεται κανονικά. Άλλωστε, στις Αγροτικές φυλακές υπάρχει μεγάλος αριθμός ισοβιτών, χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας του λόγου αυτού.»

Ήδη ο καταδικασμένος τρομοκράτης το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ολιγοήμερες άδειες και έχει εξέλθει της φυλακής για διάστημα 48 ωρών και έχει επιστρέψει, ενώ ο ίδιος υπέβαλε αίτηση η οποία και έγινε δεκτή. Σε σχέση με το καθεστώς των αδειών, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγροτικές φυλακές δεν διαφέρουν από τις κλειστές φυλακές.