«Θύελλα» στην Ευρώπη: Ο κοροναϊός καλπάζει, τα lockdown επιστρέφουν, οι πολίτες αντιδρούν και οι κυβερνήσεις τρομάζουν

Όσοι πιστεύουν ότι η συγκέντρωση κατά του νέου lockdown, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, η οποία σημαδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, μάλλον έχουν… χάσει επεισόδια.

Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού σαρώνει την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε νέους κύκλους απαγορεύσεων και περιορισμών, οι πολίτες, κουρασμένοι από την προηγούμενη καραντίνα, αλλά και εξαγριωμένοι από το κόστος -οικονομικό και ψυχολογικό- της πανδημίας αντιδρούν με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά των νέων lockdown, προκαλώντας εφιάλτες στις ηγεσίες, οι οποίες πλέον βρίσκονται μετά σφύρας και άκμονος.

Το μεγάλο δίλημμα

Από τη μία, υποχρεούνται εκ των πραγμάτων να πάρουν νέα περιοριστικά μέτρα, καθώς η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων προκαλεί ασφυξία στα συστήματα υγείας. Και από την άλλη, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν ζωντανές και ανοιχτές τις οικονομίες τους, οι οποίες ήδη έχουν δεχθεί πλήγμα από τον πρώτο κύκλο των lockdown και ακόμα δεν δείχνουν να έχουν ανακάμψει επαρκώς ώστε να αντέξουν ένα νέο ολικό «κλείσιμο».

Φόβοι για κοινωνική φθορά

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιδράσεις των πολιτών κατά των νέων περιοριστικών μέτρων προσθέτουν στην -ούτως ή άλλως δυσεπίλυπτη- συνάρτηση έναν απρόβλεπτο παράγοντα ο οποίος μπορεί να δρομολογήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην «Zeit» είπε ότι «αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με δύο εχθρούς: τον ίδιο τον κοροναϊό και την κόπωση λόγω του ιού», εκφράζοντας το φόβο ότι θα αποδυναμωθεί η κοινωνική συνοχή λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Αντιδράσεις στα μέτρα

Το κακό είναι ότι ακόμα και σε χώρες που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από το πρώτο κύμα του κοροναϊού στην Ευρώπη, οι πολίτες δείχνουν σχεδόν μηδενική υπομονή έναντι των νέων μέτρων, αντιδρώντας με βία στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις tτου lockdown. Για παράδειγμα, στην Ιταλία ήδη πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε Ρώμη, Τορίνο και Νάπολη -σε κάποιες σημειώθηκαν και επεισόδια- και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε κυβέρνηση και υγειονομικές υπηρεσίες είναι σε ελεύθερη πτώση.

Αντιδρούν στο lockdown και οι «πειθαρχημένοι»

Στην Ισπανία, και υπό την παρακίνηση ακροδεξιών, έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά τoy lockdown σε πολλές πόλεις, στη Γαλλία παρατηρείται κινητικότητα, ειδικά σε κλάδους που πλήττονται από τα μέτρα, ακόμα και στην πειθαρχημένη και σοβαρή Γερμανία έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ ακόμα και χώρες όπως η Νορβηγία και η Σουηδία πλέον προχωρούν σε κινήσεις που θυμίζουν πολύ τα lockdown άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το ανησυχητικό στοιχείο

Το χειρότερο, ωστόσο, είναι ότι πλέον οι αντιδράσεις δεν προέρχονται μόνο από «ψεκασμένους» συνωμοσιολόγους που βλέπουν παντού τσιπάκια και εχθρούς, ούτε από ακραίους λιμπερταριανούς, οι οποίοι θεωρούν τα περιοριστικά μέτρα ως επίθεση στην ατομική τους ελευθερία, αλλά και από απλούς ανθρώπους, επαγγελματίες και εργαζόμενους, που βλέπουν τα οικονομικά τους να καταβαραθρώνονται, τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται και οι ίδιοι να φτωχοποιούνται βίαια, συχνά χωρίς να φταίνε σε τίποτα.

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς

Και, επειδή «ο λύκος στην αντάρα χαίρεται», μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης δυσαρέσκεθιας και οργής, η ακροδεξιά, που έχασε στις δημοσκοπήσεις των ευρωπαϊκών χωρών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, επιδιώκει να αξιοποιήσει την κατάσταση. Έτσι, στην Ιταλία, οι ακροδεξιοί πολιτικοί ηγέτες διαφωνούν με το δεύτερο lockdown, καθώς αυτό θα αποτελούσε «ήττα για την Ιταλία και την οικονομία», δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι. Επίσης, στην Ισπανία το VOX φαίνεται ότι βρίσκευται πίσω από κάποιες από τις διαδηλώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή