Τι αφορά το Plan B για το προσφυγικό που ζήτησε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. “Ναι” στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας- Αλβανίας

Δεύτερο πλάνο (plan B)  για το μεταναστευτικό ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση του μεταναστευτικού/προσφυγικού, το οποίο είναι διεθνές και όχι αμιγώς ελληνικό ζήτημα.

Στην επίσημη πρώτη του στη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, ο κ Μητσοτάκης προσήλθε αποφασισμένος να θέσει στην αιχμή της προσοχής των 28 το μεταναστευτικό και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πιέζει απειλώντας ευθέως την Ευρώπη  ότι αν δεν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ θα «απελευθερώσει» κύματα από τα 3,6 εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το θέμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα προειδοποιώντας ότι η κατάσταση με τις μεταναστευτικές ροές μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει εκτάκτως εναλλακτικό σχέδιο για τον χειρισμό της κρίσης.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η  ΕΕ πρέπει «να εκπονήσει μία νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Εξήγησε, μάλιστα, στους ομολόγους του ότι μόνο από  την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα στα ελληνικά νησιά έχουν φτάσει περισσότεροι από 20.000 μετανάστες και παρά τις προσπάθειες μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση στα νησιά, ιδίως στην Λέσβο και στη Σάμο, κινδυνεύει να καταστεί χαοτική.

“Ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες στη Συρία ή αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές του και ανοίξει τις πόρτες «σπρώχνοντας» χιλιάδες ανθρώπους προς την Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στα όριά του το σύστημα στην Ελλάδα” είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε με έμφαση από την  Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στην διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε την εκπόνηση νέας δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά κι ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), σε περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κυπριακή ΑΟΖ – Τουρκική εισβολή 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, η Ελλάδα εξ αρχής υποστήριξε την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σχετικά με στοχευμένα μέτρα, στοχευμένες κυρώσεις, για πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός.

Nαι στην ενταξιακή πορεία  Βόρειας Μακεδονίας – Αλβανίας

Σε σχέση με τα Δυτικά βαλκάνια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή. «Υποστηρίζουμε την πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη που παρασχέθηκε στους βόρειους γείτονές μας , αρκεί να σέβονται τις διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψαν, είναι προσηλωμένοι στο κράτος το διεθνές δίκαιο και φυσικά σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή