Τι ακριβώς “παίζεται” στο Καζακστάν: Γιατί ο Πούτιν έσπευσε να βοηθήσει το καθεστώς και γιατί αυτό ανησυχεί τη Δύση

Τι ακριβώς

Όπως έγραψε και το economico.gr, o πρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, έσπευσε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για το γεγονός ότι η Ρωσία έστειλε με αξιοσημείωτη ταχύτητα δύναμη αλεξιπτωτιστών στην γείτονα χώρα, προκειμένου να ελεγχθούν οι μεγάλες ταραχές και διαδηλώσεις που την συντάραξαν τις τελευταίες ημέρες.

Η αλήθεια είναι ότι ο Πούτιν -στο πλαίσιο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, που δημιουργήθηκε μετά το τέλος της το 1992 και σήμερα αριθμεί έξι μόλις κράτη (Ρωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν)- έδειξε μεγάλη ετοιμότητα στο να στείλει στο Αλμάτι και άλλα σημεία της χώρας επίλεκτες δυνάμεις του ρωσικού στρατού, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και στις διαθέσεις της Μόσχας για την ανατολική Ουκρανία.

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο

Η αλήθεια είναι επίσης ότι Ρωσία και Καζακστάν, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ έχουν κρατήσει ένα καλό επίπεδο σχέσεων. Στο Καζακστάν, άλλωστε, βρίσκεται και το περίφημο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, το οποίο διαχειρίζεται η Ρωσία ως το 2050, ενώ οι δύο χώρες έχουν και εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις, με κορυφαία έκφανσή τους το Caspian Pipeline Consortium, την εταιρεία του αγωγού που μεταφέρει καζάκικο πετρέλαιο μέσω Ρωσίας, και που ανήκει κατά 50% στη Μόσχα και στο Αλμάτι και κατά 50% στις εταιρείες που συμμετείχαν στο έργο.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τη Δύση είναι το γεγονός ότι το τεράστιο σε έκταση Καζακστάν διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι η χώρα διαθέτει το 12% των παγκοσμίων κοιτασμάτων ουρανίου, κάτι που την καθιστά μια ιδιαίτερα σημαντική, όσον αφορά στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας. Για να γίνει κατανοητή η σημασία του στοιχείου αυτού, το 2019 το Καζακστάν παρήγαγε το 43% του ουρανίου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

To άγχος της Δύσης

Και εδώ βρίσκεται και η μεγάλη ανησυχία των δυτικών: ότι ο Πούτιν, με την άμεση παροχή βοήθειας στο καθεστώς Τοκάγεφ, όχι μόν δείχνει ότι η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί το ρόλο του «αστυνομικού» σε μια περιοχή που θεωρείται εντός της σφαίρας επιρροής της Μόσχας, αλλά, κυρίως, να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και ρόλο στο εσωτερικό του Καζακστάν, το οποίο επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν δυσφορία για τον ειρηνευτικό ρόλο που η Ρωσία αναλαμβάνει στο Καζακστάν.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις και προβλέψεις, καθώς το Καζακστάν ακόμα «βράζει». Ωστόσο, η ανοιχτή και με έργα στήριξη της Μόσχας στον Τοκάγεφ (ο οποίος δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον προκάτοχό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ) δίνει στον Ρώσο πρόεδρο ένα ισχυρό ατού για το μέλλον και επιτρέπει στη Ρωσία να «βάλει πόδι» σε μια χώρα στρατηγικά πολύτιμη για πολλούς και διάφορους λόγους. Μια καθαρή φιλορωσική στροφή στο Καζακστάν θα μπορούσε να φέρει μείζονες ανατροπές στην ισορρροπία της περιοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή