Tι αλλαγές θα φέρει στην πραγματική οικονομία το νέο Ασφαλιστικό

     

     

    Το νέο ασφαλιστικό βρίσκεται προ των πυλών. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει αλλαγές στις εισφορές τόσο μισθωτών όσο και ελεύθερων επαγγελματιών, αυξήσεις στις συντάξεις και επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Μάλιστα θα υπάρξει αποσύνδεση του ασφαλιστικού με τα έτη εργασίας, το εισόδημα και τον κατώτατο μισθό.

    Η μεγαλύτερη αλλαγή: Θα την έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι με την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων (κάτι παρόμοιο θα εφαρμοστεί και στους αγρότες). Το σύστημα αυτό θα τους επιτρέπει να επιλέξουν ελεύθερα κάθε έτος τα ποσά εισφορών που θα καταβάλουν. Με το νέο νομοσχέδιο οι εισφορές μπορεί να αυξάνονται, όμως το ισοζύγιο είναι θετικό λόγω της μείωσης φόρου εισοδήματος από 22% σε 9% για το κλιμάκιο μέχρι 10,000 Ευρώ. Εν ολίγοις , το ύψος της κατώτατης εισφοράς που θα μπορεί να καταβάλει ο ασφαλιζόμενος , θα είναι μικρότερο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό αφορά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μιας και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα αποτελούν το 34% , όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 12%.

    Τι σημαίνει αυτό; Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τόσους αυτοαπασχολούμενους εκ πρώτης όψεως μοιάζει θετικό. Όμως το ποσοστό αυξήθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης, πράγμα που σημαίνει πως δεν οφείλεται στην αύξηση της ανάπτυξης αλλά αντιθέτως στην αύξηση της ανεργίας. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έβρισκαν εργασία και πήραν το εγχείρημα να ξεκινήσουν κάτι δικό τους. Άλλωστε όσο πιο ανεπτυγμένη οικονομικά είναι μία χώρα, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων.

    Όσον αφορά τους μισθωτούς: Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται κατά 1 μονάδα κάθε έτος μέχρι το 2023. Το ποσοστό της μείωσης τους, ακολουθεί το ρυθμό μείωσης της ανεργίας. Το κράτος εκτιμά πως θα υπάρξει περεταίρω αποκλιμάκωση της ανεργίας ,άρα θα αυξηθεί η απασχόληση και το δημόσιο θα αντισταθμίσει το χαμηλότερο ύψος των ασφαλιστικών εσόδων ( λόγω της μείωσης 1%) από την αύξηση του αριθμού των μισθωτών.

    Όσον αφορά τις συντάξεις: Αναμένεται αύξηση κύριων (ή μείωση της προσωπικής διαφοράς) και επικουρικών. Επίσης ανακοινώθηκε πως θα είναι μικρότερη η περικοπή για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, πως δεν δίνεται προτεραιότητα στη νέα γενιά. Σίγουρα η νέα γενιά είναι πιο παραγωγική, όμως εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της υπογεννητικότητας, οι συνταξιούχοι είναι περισσότεροι από ότι οι νέοι.

    Η αύξηση του κατώτατου μισθού: Toν Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 11%, όμως δεν είχε αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, καθώς η κατανάλωση μειώθηκε. Σημασία δεν έχει μόνο να γίνεται μια αύξηση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται. Η αύξηση αυτή έγινε χωρίς την ταυτόχρονη μείωση των φόρων και εισφορών. Η κατανάλωση δεν τονώθηκε και οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν από την αύξηση. Την άνοιξη φημολογείται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξεως του 3-4 %. Οι επιχειρήσεις δεν θα επιβαρυνθούν και θα υπάρξει καθαρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων για κατανάλωση, αφού από τον Σεπτέμβριο τέθηκε σε εφαρμογή η μείωση φόρων και εισφορών .

    Καμία δημοσίευση για προβολή